2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Elveheti a Klik az iskolai dolgozók kafetériáját

2016. november 14., hétfő 06:47, frissítve: hétfő 20:40

Havonta több tízezer forintos fizetéscsökkenéssel számolhatnak az önkormányzati iskolák egyes dolgozói – a tankerületekhez kerül az intézmények működtetése, az eddigi béren kívüli juttatások sorsa így az állami fenntartótól függ. A szakszervezetek szerint az államosítással pont azok a takarítók, karbantartók és portások járhatnak majd a legrosszabbul, akik egyébként is keveset keresnek.

Érkezik az ebéd az egyik budai iskolába. Zoltán a sofőr – napi nyolc órában havi nettó nyolcvanezer forintért. „Éves szinten 174 000 forintot kapunk az önkormányzattól” – ennyi kafetériával egészíti ki munkabérét jelenleg az önkormányzat. A pénzt ő egészségkártyára és Erzsébet-utalványra kapja. Hogy jövőre is így lesz-e, azt még nem tudja, ám ha elveszti, azt megérzi majd a családi kassza.

„Problémát okozna szerintem minden dolgozónál, mert azért ez havi szinten 10-13 ezer forint. Azt gondolom, most sokat számít az embereknek, ha ettől elesnek” – mondta Kiss Zoltán.

A tanárok foglalkoztatója már évek óta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, sok intézményben azonban eddig a portások, karbantartók és sofőrök még az önkormányzattól kapták a fizetésüket.

Januártól nekik is új munkáltatójuk lesz, mégpedig a Klik. Az eddigi béren kívüli juttatásokról pedig a tankerületek döntenek.

A béren kívüli juttatások eltörlésével azok járhatnak a legrosszabbul, akik egyébként is keveset keresnek – mondja a Pedagógusok Szakszervezete. Galló Istváné szerint a Klik csak nyugtatni akarja a közvéleményt azzal, hogy az iskolák átadásáról szóló tárgyalásokon dől el a kafetéria sorsa, pedig tudható, hogy nem lesz rá pénz.

„A költségvetési törvény, amiben 2017-re megtervezték a Klik bekerülési költségét, az nem tartalmaz olyan elemet, ami a kafetéria lenne. Szerintem most az embereket ezzel csak nyugtatják, hisz hiába önálló gazdálkodó az 58 tankerület, a tankerületeknek nem lesz pénze arra, hogy kafetériát fizessenek. Hiszen egészen pontosan még azt sem tudják, hogy mibe fog kerülni az, hogy az intézmények üzemeltetését átvegyék” – hangsúlyozta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A juttatások megvonását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is elutasítja.

„Ez egy várható következmény volt, hiszen tudjuk, hogy az állam hogyan viselkedik az ő alkalmazottaival, és most mindegy, hogy a Klikről vagy az államról beszélünk. Én azt gondolom, hogy az államnak minden esetben jó példával kellene elöl járni, és ezt egyáltalán nem tartjuk jó példának” – mondta Mendrey László.

A bérkiegészítés összegét az önkormányzatok most még beépíthetnék a munkabérbe, de Budaörs polgármestere szerint ez nem biztos, hogy segítene.

„Lehet hogy a Klik átveszi őket így, de kérdés, hogy utána ott is tartják-e őket. Szóval nincs könnyű helyzetben senki, nyilván mindenki érdekelt abban hogy a legkisebb zökkenővel történjék ez meg, én továbbra is azt mondom, hogy ez nagyon szomorú dolog, hogy ezt elveszik az önkormányzatoktól, mert ilyen jellegű problémák, amiről most agyalunk, nem is lennének, ha ez a szerintem rossz fenntartási és működtetési szisztéma nem alakult volna ki, tehát az erőszakos államosítás nem történt volna meg” – hívta fel a figyelmet Wittinghoff Tamás polgármester.

Az oktatás államosítását a Magyar Önkormányzatok Szövetsége is többször kifogásolta – 2017 januárjától egyetlen települési önkormányzat sem működtethet majd iskolát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!