2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A legjobbak hagyják el az országot?

2016. július 28., csütörtök 10:58

400 ezer lehet a száma azoknak a magyaroknak, akik külföldön vállalnak munkát. A KSH adatai szerint ezek főleg iskolázott, egyedülálló fiatalok. A most felvételizők közül is sokan éppen az angol nyelvű képzéseket választják akkor is, ha az drágább. A kormány és az ellenzék egyetért abban, hogy az elvándorlás megállításához évekre lesz szükség. De a baloldal szerint amíg a kormány Európa-ellenes kampányt folytat, addig el fogja veszíteni a fiatal értelmiségieket.

Legalább 100 sofőrre lenne szüksége a BKV-nak azonnali kezdéssel. Az elmúlt hetekben már az ablakokra ragasztott szórólapokon hirdették a tanulói helyeket. A munkaerőhiányt a cég a fiatalok elvándorlásával indokolja. A KSH adatai szerint jelenleg akár 400 ezer magyar élhet Európa más országaiban, döntően Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kivándorlók fiatalabb és iskolázottabbak, mint a magyarországi népesség. Sokan már a diploma megszerzése előtt eldöntik, hogy külföldön fognak dolgozni.

Egy a Hír TV-nek nyilatkozó külföldön élő magyar diplomás azt mondta: tanársegédként helyezkedett el egy angol kisvárosban, ahol a hazai fizetésének a kétszeresét is megkeresi havonta, ráadásul harmadannyi munkaórában. „70 órákat dolgoztam hetente, és hát nyilván az rengeteg, és még így sem tudtam félretenni, és ez nem azért van, mert olyan extravagáns életet élek, hanem mert egyszerűen olyan sokba kerül az élet Budapesten, hogy nem tudtam félretenni. Azt hiszem, ez volt az utolsó csepp. És akkor úgy gondoltam, hogy ha már sokat kell dolgoznom, akkor legalább keressek annyit, hogy a jövőmet meg tudom alapozni” – fogalmazott Molnár Zsolt külföldön élő diplomás magyar. „Nem tudom azt mondani önnek, hogy ezt jövőre meg tudjuk oldani, mert az a különbség, amit Németországban egy magyar orvos kap, az egy sokkal jobb fizetés” – nyilatkozta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Sosem lesznek nyugati bérek Magyarországon, ezt mondta az egészségügyi ágazatról Lázár János még tavaly decemberben. Bár a versenyszférában akár 20 százalékkal is emelkedtek a fizetések azóta, a kancelláriaminiszter megállapítása a legtöbb szakmára sajnos így is igaz. „Egy nap alatt még a legjobb kormány sem tudná ezt megoldani. A legnagyobb probléma az, hogy 2010 óta ezen a kérdésen nemhogy javított volna a Fidesz, hanem rontott a helyzeten. Jobb felsőoktatásra van szükség. Le kell küzdeni a képzés évtizedes hibáit. És van még egy dolog: vonzó országot kell építeni. Egy olyan ország amely ellenségeket keres, közeledik Keletre, de távolodik Nyugattól, az nem pálya egy fiatalnak” – jelentette ki Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

Idén országszerte 112 ezer fiatal jelentkezett valamilyen felsőoktatási intézménybe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!