2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Eltűnt deci sörök – de már a tej sem a régi

2015. október 6., kedd 20:06

Zsugorodnak a sörösdobozok és az üdítős palackok is. A fél literből négy deci lett, a másfél literes üveg pedig két és fél decivel lett kisebb. A civil fogyasztóvédők szerint a gyártók burkoltan emeltek árat, amit a cégek tagadnak.

Felvágott, joghurt, üdítő, sör. A csomagolás a régi, de a kiszerelés kisebb, miközben az ár alig változott. A civil fogyasztóvédők szakértője szerint a trükk egyszerű, a gyártók igyekeznek úgy manipulálni a vásárlókat, hogy azt érezzék, a termék nem drágult.

„Meg kell nézni, hogy tényleg 1 kg-e a liszt vagy 1 liter-e a tej, mert tejben is találkoztam már olyannal, hogy már nem 1 liter volt, hanem kevesebb, és akkor a fogyasztó megörül neki, hogy jaj, de jó, az olcsóbbat veszi meg, holott ez nem is igaz” – fejtette ki Dömölki Lívia.

Szembetűnő példa a sör. Eddig fél literes volt egy üveg vagy egy doboz, most egyre több a négy decis. Az egyik multinacionális sörgyár magyarországi leányvállalatának kommunikációs vezetője tisztában van a fogyasztói panaszokkal. De cáfolja, hogy burkoltan, a fogyasztókat megtévesztve emeltek árat.  

„Kínálunk a fogyasztóknak egy kisebb kiszerelést, amivel még az élmény nem csökken jelentősen, viszont kedvezőbb áron van. Természetesen mi is kaptunk ilyen panaszokat, és dolgozunk azon, hogy megkülönböztessük ezt a kettőt, tehát, hogy a fogyasztók ne érezzék becsapva magukat” – fogalmazott Pálfalvi Márta.

Összement a kétliteres és a másfél literes kóla is – két és fél decivel van kevesebb a palackokban, mint korábban.

„A mi esetünkben az történt, hogy nem változtattunk a literáron, ez azt jelenti, hogy a palackok méretével együtt egy adott palack ára is kedvezőbb lett, a korábban ismert palackok árához képest. Nem azt az utat követtük, amit sok más élelmiszer-ipari kategóriában tapasztalnak a fogyasztók” – mondta el Tóth Valentin, az egyik gyártó kommunikációs vezetője.

2 decis joghurt talán már nincs is, csak 125 millis. A félkilós majonéznél pedig grátiszként adnak el 50 grammot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!