2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Eltűnt az Aulich utcai lakás adásvételi szerződése

2016. november 23., szerda 17:00, frissítve: szerda 18:15

Nem találja a belvárosi önkormányzat az Aulich utca 3. szám alatti, harmadik emeleti lakás adásvételi szerződését.

Ez az a ház, ahol Rogán Antal és Kertész Balázs mellett Habony Árpádot is látták. Az Index írta meg, hogy az ügyvéd kezében érnek össze a Rogánhoz kötődő érdekháló szálai, és ő az, akinek a közreműködésével korábban tökéletesítették a belvárosi ingatlaneladási gyakorlatot. Az ingatlan korábban az önkormányzat tulajdonában állt, de most a Magyar Narancs hiába próbálta kikérni az adásvételi szerződést, az V. kerület szerint ugyanis a dokumentum nem található az irattárban.

Elképzelhetetlen, hogy egy adásvételi szerződés eltűnjön – erről már a belvárosi önkormányzat lakásügyi bizottságának jobbikos tagja, Losonczy Pál beszélt híradónknak. Budapest belvárosában ez a bizottság tesz javaslatot a képviselő-testületnek az önkormányzati tulajdonú ingatlanok eladására. A Kertész Balázs-féle lakás elidegenítése a 2010-es önkormányzati ciklusban történt, amikor Losonczy Pál még nem volt képviselő az V. kerületben.

„Semmiképpen, elvileg semmiképpen, mert egy bizottsági határozatnak kell lenni emellett, hogy ugyanis a tulajdonosi, elidegenítési és lakásbizottság hozzájárul az adásvételhez. Szerződést kell kötni, tehát adásvételi szerződést kell kötnie az önkormányzattal, a tulajdonosi és elidegenítési bizottságon keresztül kell mennie az ügynek, és utána tudnak szerződni” – mondta el Losonczy Pál.

Tizenöt évig kell őrizniük az önkormányzatoknak a vagyonszerződéseket. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a hírtévének azt mondta: vannak olyan dokumentumok, amelyek hamarabb elévülnek, ugyanakkor az eladással, vásárlással kapcsolatos papírokat mindenképp meg kell őrizni.

„Mivelhogy önkormányzati vagyonról van szó, ezért ezt szabályozzák jogszabályok is, ez alapján 10 vagy 15 év az, amíg helyben meg kell őrizni a vagyonnal kapcsolatos dokumentumokat és utána pedig, 15 év után át kell adni a levéltárnak. Ez a rendes forgatókönyv” – ismertette Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!