2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Eltévedt vonat: kétszeres emberi mulasztás történhetett

,

2016. július 29., péntek 12:22, frissítve: péntek 15:19

Emberi mulasztás miatt tévedhetett el az Alpokalja InterCity – a Hír TV által megkérdezett vasúti szakértő szerint. Andó Gergely úgy látja: nemcsak a forgalomirányító személyzet, de a mozdonyvezető is hibázott, amikor szerda reggel a Szombathelyről induló szerelvény rossz irányba kanyarodott és Répcelak helyett Sárvárra futott be.

Pár nap alatt elárasztotta az internetet a szerda hajnalban eltévedt InterCity története. Az egyik portál szavazást indított arról, ki hibázhatott, a mémgyártók pedig az összezavarodott John Travoltával illusztrálták: hiába várták az utasok az InterCityt Répcelakon.

A Szombathelyről Budapest irányába közlekedő szerelvény nem érkezett meg a várt időre a megállóba. A vonat Porpácon valami miatt rossz irányba kanyarodott és Sárváron kötött ki. A kitérő miatt a járat 70 perces késéssel érkezett Budapestre.

A GYSEV Zrt.-nél még vizsgálják, mi történhetett. Azt viszont már biztosan tudni lehet, hogy a biztosítóberendezések jól működtek. A vasúttársaság azonnali kártérítést ajánlott fel a pórul járt utasoknak. „Eddig kárigény még nem érkezett a GYSEV Zrt.-hez. A 30 percet meghaladó késés miatt automatikusan visszajár a feláras vonatok esetében, tehát ebben az esetben is a menetjegy árának a 25 százaléka” – hívta fel a figyelmet Rázó László, a társaság szóvivője.

A Hír TV által megkérdezett vasúti szakértő szerint emberi mulasztás történhetett. „Itt valószínűleg kétszeres emberi mulasztás történt. Egyszer hibázhatott a forgalmi személyzet, mert felcserélt két vonatszámot, rosszul azonosította be a járatot, és emiatt rossz helyre is irányította; s valószínűleg hibázhatott a mozdonyvezető, aki miután érzékelte, hogy rossz irányban áll a váltó, és nem arrafelé fog haladni, amerre neki mennie kell, nem állt meg azonnal, hanem továbbhaladt a következő állomásig” – fejtette ki.

Andó Gergely szerint a közlekedési zűrzavarhoz nagymértékben hozzájárult az is, hogy szerdán a korábbitól teljesen eltérő menetrend szerint közlekedtek a vonatok ezen a vonalon. Ezért, aki aznap rutinból dolgozott, könnyen hibázhatott.

Az MSZP szerint viszont az alulfizetettség és a túlhajszoltság az oka annak, hogy egyre több veszélyes helyzet alakul ki a vasúton. „Most már Magyarországon akár egy vonat is eltévedhet, olyan állomásokra is befuthat, ahova nem is kell elmennie. Látszik, hogy ha a kormány azonnal nem avatkozik be, akkor akár tragédia is bekövetkezhet Magyarországon” – hangoztatta Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő.

A szocialista párt felszólította Tasó László közlekedéspolitikai államtitkárt, hogy a magyar emberek biztonsága érdekében mondjon le tisztségéről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!