2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Eltemették Kerényi Imrét

Eltemették Kerényi Imrét. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató és miniszterelnöki megbízott nevéhez fűződik az Alaptörvény asztala, illetve a Magyar Krónika című folyóirat elindítása is. Búcsúztatóján Orbán Viktor úgy emlékezett rá, mint azon kevesek egyike, aki nemcsak tudta és hirdette, hogy a kultúránk tesz minket magyarrá, hanem művelte is azt.

  • Eltemették Kerényi Imrét

Több százan, családja, barátai, kollégái és politikai harcostársai kísérték utolsó útjára a Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező-színigazgatót, publicistát, miniszterelnöki megbízottat. Búcsúzott felesége, két lánya, veje és unokái.

„Ej, édesapám, nagyon fontos nekem ez a hely és a család, de most én elmegyek a nagyvilágba, drámát és komédiát látni, mindet kitanulni. Figyelje meg, egy szép napon lesz szép családom, saját királyságom. Visszatérek majd ide újra és újra, büszke lesz rám, majd meglátja” – fogalmazott Kerényi Katalin.

 
Orbán Viktor barátként és harcostársként búcsúzott Kerényi Imrétől.
MTI
 

Götz Béla díszlettervező szerint Kerényi Imre reneszánsz emberként élt, és ahol el kezdett dolgozni, ott igazi társulatok jöttek létre. Pályatársa és barátja, Huszti Péter úgy emlékezett: félelmetes tempóban, elegánsan suhant végig az életen, magabiztosan kifogyhatatlan ötletekkel és energiával és rendet teremtve rendezett és tanított az ország színházaiban.

„Fájdalmas csend és üresség lesz körülöttünk álmaid, terveid, lángolásod, lelkesedésed nélkül. Hiányozni fognak a beszélgetéseink, a töprengéseink, az izgatott telefonok. Hiányozni fog a magaddal szemben is könyörtelen, néha fájó igazmondásod” – mondta Huszti.

Bajtársaként, barátjaként és munkatársaként búcsúzott Kerényi Imrétől Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint a művész keresztény magyar férfi volt, és tisztában is volt azzal, hogy micsoda becsületbéli kötelességekkel jár mindez. Orbán Viktor felidézte: Kerényi Imre 2002-ben egy teljes színházi életművel a háta mögött döntött úgy, hogy a magyar közélet szorítójába lép, és a tőle megszokott munkabírással a polgári körök mozgalmának szellemi vezére lesz.

„Jó harcos voltál, tudtál úgy harcolni, ahogy senki más nem tudott. Tudtad, hogy a színház szakma egy része kivet magából, tudtad, hogy minden szavadat kiforgatják majd, tudtad, hogy igazságtalan élcelődések céltáblája leszel. Felemelt fejjel és csak rád jellemző humorral viselted a támadásokat, bármihez fogtál, mindenből derű, fegyelem, hit és a hozzáértés magabiztossága áradt. Ezerszer a lelkünkre kötötted: nem elég csak tehetségesnek, rendes embernek is kell lenni” – mondta búcsúbeszédében Orbán Viktor.

Kerényi Imre szeptemberben lett volna 75 éves, hosszú, türelemmel viselt betegség után, augusztus 11-ém családja körében érte a halál. A Fiumei úti sírkert művészparcellájában helyezték végső nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!