2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Elszipkázná a Jobbik-szavazókat Orbán Viktor

2017. június 25., vasárnap 16:02

A Jobbik szavazóira hajt a miniszterelnök. Ezzel magyarázta a Hír TV által megkérdezett politológus, hogy miért lett ismét téma Horthy Miklós történelmi megítélése. A zsidók deportálása ma 73 éve kezdődött, több szervezet is tiltakozott a kormánypárti megszólalások miatt.

„Hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napjának és a trianoni diktátum roppant súlya alatt mégsem temetett minket maga alá a történelem, nos ezt néhány kivételes államférfiúnak köszönhetjük: Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kuno miniszternek” – Orbán Viktor miniszterelnök a héten a megújult Klebelsberg-kastély átadásán méltatta Horthy Miklóst.

Az egykori kormányzó szerepét a kancelláriaminiszter is hosszasan elemezte a kormányinfón. „Én a kiváló jelzővel azokat illetném, akik őt kitalálták, hiszen őt is kitalálta valaki és köztük is voltak politikai zsenik. Én azt gondolom, hogy egy tisztességes, talpig becsületes katonaember, egy hazafi, aki mindent megtett a hazáért” – vélekedett Lázár János.

A kijelentések miatt több hazai zsidó szervezet is tiltakozott, Horthy Miklós II. világháborúban játszott szerepére hivatkozva. A miniszterelnök a kritikák ellenére is kitartott álláspontja mellett, mikor Brüsszelben kérdezték a kormányzóról.

„Elég, ha a józan ész szabályait követjük, ez azt mondatja velünk; miniszterelnök akkor volt Magyarországon, ha a kormányzó kinevezte, és jó kultuszminiszter akkor volt, ha a miniszterelnök megbízta. Nem lehet az adott korszak érdemeit úgy felosztani, hogy ki tetszik az embernek és ki nem tetszik. Az idézett megemlékező beszédben a legpontosabban fogalmaztam és minden szavát tartom is” – mondta a kormányfő.

Vasárnap országszerte a holokauszt áldozataira emlékeznek a deportálások megindulásának 73. évfordulója alkalmából. A szegedi hitközsége elnöke a Hír TV-nek azt mondta: egyért a Mazsihisz elnökének véleményével, Horthy Miklós tevékenységét nem lehet relativizálni.

„Horthy Miklós felelőssége nem vitatható. Megerősítem, hogy mi is Heisler András elnök úr szavai mellett vagyunk, de bízunk abban, hogy Magyarországon a pártoknak a többsége és a politikusoknak a többsége hasonlóképpen gondolkozik” – mondta Ledinczky András.

A Hír TV által megkérdezett politológus szerint a kormányzóról szóló történelmi vitának aktuálpolitikai vonatkozásai is vannak.

„Ez egyrészt a Kádár-rendszerrel való éles szembenállásnak a bizonyítéka, másrészt van benne valami nosztalgia is, harmadrészt pedig van benne valami lázadásszerű dolog is, ezért ez nemcsak a Jobbikról szól, hanem arról a Jobbikon túlnyúló szavazókról és gondolkodásmódról, amely az előbb elmondottakat fontosnak tartja, és úgy tűnik, a miniszterelnök és a Fidesz vezetése csúnya szóval élve ezeket a véleményeket be kívánja csatornázni a pártba” – vélekedett Balázs Zoltán.

Nemcsak itthonról bírálták Orbán Viktort történelmi kitekintése miatt. A zsidó világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder szerint Horthy Miklós aláírásával hozzájárult a zsidóellenes törvények életbe lépéséhez, a deportálásokban játszott szerepe sohasem bocsátható meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!