2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Elszálltak a vizes vb szállásköltségei

2017. március 10., péntek 19:17, frissítve: szombat 08:24

Kétszeres a szorzó a vizes világbajnokság szállásköltségeinél. Csaknem nettó hatmilliárd forintért szerződött budapesti, illetve balatonfüredi szállodákkal a sportrendezvényt szervező magyar cég. A Nemzetközi Úszószövetség vezetői, a FINA partnerei és a szponzorok mellett luxushotelt foglaltak a média egyes képviselőinek is. A szállásköltségeket eredetileg 2,8 milliárd forintra becsülték.

A belvárosban található, ötcsillagos Marriot szállodában szállnak majd meg az Egyesült Államok sportolói az idei vizes világbajnokságon. De nemcsak ők, hanem a Nemzetközi Úszószövetség tisztviselői és a tudósító újságírók is élvezhetik majd a luxust.

A közbeszerzési eljárás eredményét ismertető hirdetmény szerint a költségek azért szálltak el menet közben, mert a szervezők megemelték a szobamennyiséget. A szállásköltségeket eredetileg 2,8 milliárd forintra becsülték. A sportrendezvényt szervező magyar cég végül nettó hatmilliárd forintért szerződött a szállodákkal.

A Gyurcsány-párt elszámoltatást ígért az úszó-vb túlzott költései miatt. „Ki fogja vizsgálni egy következő kormány, hogy mire ment el ez az irdatlan pénz, mert már most több tíz milliárd forinttal többe kerül a vizes vb az eredetileg tervezetthez képest. Hozzáteszem, még csak nem is azt az uszodát építették meg, amelyről szó volt, hanem úgy néz ki, mint egy ilyen elfuserált parkolóház. Azt gondolom, hogy súlyos lopások történtek, ezeket ki kell vizsgálni, és a felelősöket meg kell büntetni. Olyan nincs, hogy ez a sok tíz milliárd forint fideszes zsebekben landoljon” – jelentette ki Gréczy Zsolt.

A költségek emelkedése a Jobbik elnöke szerint is gyanús. „Valahogy Magyarországon minden megduplázódik vagy majdnem megduplázódik. Aztán a pénzeknek a megvalósulása, vagy teljesítése általában zavarossá válhat. Úgyhogy az emberben fölmerül a gyanú, arra gondol, hogy »Úristen, itt már megint lopni akarnak«” – jelentette ki Vona Gábor.

A Hír TV kereste a szervezőket, hogy mi indokolta a szállodaköltségek megduplázódását, de nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A füredi szállodák megteltek

Balatonfüreden már alig van hely a szállodákban a 2017-es úszó világbajnokság idején – a Balaton-parti város a nyílt vízi úszó számoknak ad otthont. A két hotel tizenkét nap alatt 2500 vendégéjszakát ad, a szálláshelyeket közbeszerzési eljárás keretében választották ki.

Az Anna Grand Hotel igazgatója a Hír TV-nek azt mondta: ugyanazon az áron biztosítják szolgáltatásaikat a vb-résztvevőnek, mint a főszezonban a többi vendégnek vendégeknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!