2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Elrajtolt az érettségi

,

2016. május 2., hétfő 08:55, frissítve: hétfő 15:18

A magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal kezdődtek meg az érettségik.

A diákoknak a vizsga első részében, az eduline.hu értesülése szerint Moravcsik Gyula: „A papiruszok világából” című könyvének egy részét kell értelmezniük, a második felében pedig Vörösmarty Mihály, Illyés Gyula, Csoóri Sándor és Tamási Áron szerepel. Országszerte 112 ezer diák ad számot a tudásáról. Idén lépett életbe az a szabály, amely szerint az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele az 50 órás közösségi szolgálat teljesítése.

Ha a vizsgázó ezt elmulasztotta, akkor nem kezdhette meg az érettségit. Szigorítás az is, hogy az érettségi tételt nem lehet véleményezni, amíg tart a vizsga.

- Jelen pillanatban a feladatokról semmi, addig amíg az érettségi vizsga zajlik, ez 12 óra, hogyha valaki hosszabb ideig írhatja akkor 13 óra, addig nem lehet információkat kiadni, ez az Oktatási Hivatalnak egy kiadott állásfoglalása szerinti erős kérés.
- Tehát akkor azt sem tudhatjuk meg, hogy esetleg könnyűnek vagy nehezebbnek ítéli meg?
- Én úgy gondolom, hogy még nem, nyilvánvalóan amikor már túl lesznek a vizsgán, akkor szakmailag is szívesen nyilatkozom

(Tula Borbála, magyar nyelv és irodalom szakos tanár Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium)

A matúra kedden a matematika írásbelikkel folytatódik.

A novella volt a „menő”
Kaposváron győzött az elemzés, a többség Tamási Áron egy novelláját választotta az írásbeli magyar érettségin. Volt olyan diák, aki már délelőtt 11 órakor elhagyta a tantermet, mert mint elmondta, még az 500 szavas minimumterjedelmet is alig tudta hozni – jelentette tudósítónk.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!