Először lehet parlamenti képviselőjük a kisebbségeknek

KaG, 2013. december 3., kedd 10:53
Először lehet parlamenti képviselőjük a hazánkban élő kisebbségeknek. A tavaszi választásokon a listájukra akkor szavazhatnak, ha előzetesen névjegyzékbe vetetik magukat. Az Országos Német Önkormányzat képviselői sorra keresik fel azokat a településeket, ahol sok német ajkú él. Céljuk, hogy minél több embernek elmagyarázzák, miként élhetnek állampolgári jogukkal.

Először a jövő évi parlamenti választáson lesz lehetőségük a magyarországi nemzetiségeknek arra, hogy saját jogon juttassanak képviselőt az Országgyűlésbe. „Én úgy gondolom, hogy egy ember is nagyon sokat tehet azért, hogy egyáltalán képviseltetjük magunkat, láttatjuk magunkat, tudnak rólunk, tudomást vesznek rólunk, a munkánkról, a törekvéseinkről” – mondta Berek Zoltánné, a Sombereki Német Önkormányzat elnöke.

Nemzetiségi listára az szavazhat, aki felvetette magát a nemzetiségi névjegyzékbe. Ő is két szavazólapot kap. Az egyiken az egyéni jelöltek közül választhat. A másikon viszont nem pártok neve szerepel majd, hanem a saját nemzetiségéé. A németek úgy számolnak, 25-30 ezer szavazattal juthat parlamenti képviselethez egy nemzetiség. „Azt szerettük volna, hogy a nemzetiségi lista nem a pártlistával verseng, hanem a 93 országos pártlistás mandátum felett lehessen bejutni a parlamentbe, hiszen így gyakorlatilag versenyre vagyunk késztetve a pártokkal. Szerencsésebb megoldás lett volna, hiszen a nemzetiségi képviselők dolga nem egészen ugyanaz a parlamentben, mint egy pártlistás képviselőé” – fogalmazott Heinek Ottó, az Országos Német Önkormányzat elnöke.


Ha a nemzetiségek listája nem kap elég szavazatot, akkor nem parlamenti képviselőt, hanem szószólót küldenek az Országgyűlésbe. „Két évtizedes mulasztást pótol most ez a lehetőség, hiszen minden magyar állampolgárnak, így a nemzetiségeknek is joguk van ahhoz, hogy akár anyanyelvükön szólalhassanak fel a parlamentben – legalábbis a képviselőiken keresztül – és most erre lehetőség nyílik majd, hogy ha élnek a nemzetiségekhez való jogukkal, és akár teljes jogú képviselőt, vagy ennek hiányában parlamenti szószólót juttatnak be a magyar országgyűlésbe” – mondta Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője.

A nemzetiségi névjegyzékbe január elsejétől lehet jelentkezni.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés