2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Belföld

Először lehet parlamenti képviselőjük a kisebbségeknek

Először lehet parlamenti képviselőjük a hazánkban élő kisebbségeknek. A tavaszi választásokon a listájukra akkor szavazhatnak, ha előzetesen névjegyzékbe vetetik magukat. Az Országos Német Önkormányzat képviselői sorra keresik fel azokat a településeket, ahol sok német ajkú él. Céljuk, hogy minél több embernek elmagyarázzák, miként élhetnek állampolgári jogukkal.

Először a jövő évi parlamenti választáson lesz lehetőségük a magyarországi nemzetiségeknek arra, hogy saját jogon juttassanak képviselőt az Országgyűlésbe. „Én úgy gondolom, hogy egy ember is nagyon sokat tehet azért, hogy egyáltalán képviseltetjük magunkat, láttatjuk magunkat, tudnak rólunk, tudomást vesznek rólunk, a munkánkról, a törekvéseinkről” – mondta Berek Zoltánné, a Sombereki Német Önkormányzat elnöke.

Nemzetiségi listára az szavazhat, aki felvetette magát a nemzetiségi névjegyzékbe. Ő is két szavazólapot kap. Az egyiken az egyéni jelöltek közül választhat. A másikon viszont nem pártok neve szerepel majd, hanem a saját nemzetiségéé. A németek úgy számolnak, 25-30 ezer szavazattal juthat parlamenti képviselethez egy nemzetiség. „Azt szerettük volna, hogy a nemzetiségi lista nem a pártlistával verseng, hanem a 93 országos pártlistás mandátum felett lehessen bejutni a parlamentbe, hiszen így gyakorlatilag versenyre vagyunk késztetve a pártokkal. Szerencsésebb megoldás lett volna, hiszen a nemzetiségi képviselők dolga nem egészen ugyanaz a parlamentben, mint egy pártlistás képviselőé” – fogalmazott Heinek Ottó, az Országos Német Önkormányzat elnöke.


Ha a nemzetiségek listája nem kap elég szavazatot, akkor nem parlamenti képviselőt, hanem szószólót küldenek az Országgyűlésbe. „Két évtizedes mulasztást pótol most ez a lehetőség, hiszen minden magyar állampolgárnak, így a nemzetiségeknek is joguk van ahhoz, hogy akár anyanyelvükön szólalhassanak fel a parlamentben – legalábbis a képviselőiken keresztül – és most erre lehetőség nyílik majd, hogy ha élnek a nemzetiségekhez való jogukkal, és akár teljes jogú képviselőt, vagy ennek hiányában parlamenti szószólót juttatnak be a magyar országgyűlésbe” – mondta Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője.

A nemzetiségi névjegyzékbe január elsejétől lehet jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!