2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Elment rá 5 milliárd, van, aki a kutyáját nem fürdetné meg benne

2017. február 6., hétfő 15:07, frissítve: hétfő 15:53

Rendkívüli testületi ülést tartott a bajai önkormányzat a város vízellátásával kapcsolatban. A település egyes részein zavaros, fogyasztásra és használatra egyaránt alkalmatlan a hálózatos víz. Nemrég ötmilliárd forintból próbáltak javítani a minőségén, de a helyiek szerint inkább romlott.

Az RTL készítette január második felében Baján azokat a felvételeket, amelyek a vezetékes víz állapotát mutatták be, a városban akkor már közel egy éve volt ihatatlan a víz. Felső-Bácska ivóvizének javítására ötmilliárd forintot költöttek, a program 2015-ben zárult.

„Megkérdezem, hogy amikor samponnal megmosdom, és ezt a trutyit magamra kenem, a fehér köpenyt felhúzom, mitől retkes az ember nyaka” – panaszkodott egy helyi lakos.

A képviselő-testület rendkívüli ülésén a helyiek is ott voltak.

„Ezt tarthatatlan! A kutyámat nem fürdettem meg abban a koszos vízben, de nekem fürödnöm kell. Öt órától hét óráig dolgozom általában. Este az ember arra várna, hogy megtisztuljon. Én a mai napig nem tudok tiszta lenni. Én nem vagyok pattanásos, de ettől igenis viszket az ember bőre” – fogalmazott egy másik bajai.

A vizet az önkormányzat cége szolgáltatja, a társaság korábbi vezetője az ötmilliárdos minőségjavító program teljesítéséről szóló igazolások aláírását feltételekhez kötötte. Azóta leváltották, a rendkívüli testületi ülésen már az utódja magyarázkodott.

„A Környezet és energia operatív program finanszírozásával létrejött új víztisztító technológia a korábbitól eltérő tulajdonságokkal rendelkező vizet szolgáltat, más tisztítási technológiával működik. A város ivóvízhálózata ugyanakkor több évtizedes műszaki állapotú. Az Európai Unió előírásai keretében csak minimális lehetőség nyílt hálózatrekonstrukcióra” – így a Bajavíz Kft. ügyvezetője, Mrekva László.

A legutóbbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a város egyes részein továbbra is sok az ivóvízben az egészségre ártalmas mangán, illetve ammónium, ezért a hálózatot minden héten átmossák.

„Akit ez érint, azzal nagyon nehéz megértetni, én ezzel együtt tudok érezni. Nekünk csak az lenne a feladatunk, hogy – amellett, hogy nem fújunk föl egy dolgot – megpróbáljuk megoldani az érintettek problémáját” – mondta Fercsák Róbert, Baja polgármestere.

A tizenegyezer vízfogyasztóból ötszázat érint a zavarosodás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!