2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Ellepik a NAV-osok a röszkei határt

2017. május 24., szerda 15:16, frissítve: szerda 16:46

A nyári időszakban a határátkelőknél fokozottabb jelenlétet biztosít a NAV az autósok és utazók átvizsgálására. Az útlevelek, személyi okmányok ellenőrzése után a pénzügyőrök megítélésük szerint akár átfogóbb kontrollt is tarthatnak, mivel az unión belüli és kívüli határátkelőkre is vonatkoznak árubehozatali szabályok.

A nyári utazási szezonban Röszkénél is megnő a forgalom. Nem is a turisták, hanem vendégmunkások utazása okozza a jelentősebb forgalomnövekedést.

Az ellenőrzéskor külön vizsgálják a behozható készpénz mennyiségét és a vámköteles árukat.

„Gondolom, hozhatunk magunkkal pár cigarettát, illetve személyenként tízezer euró költőpénzt. Ennyiről tudok. Londonba tartunk, Iron Maiden-koncertre” – mondta az egyik görög turista, Thomasz Kurisz.

Az áruk szabad mozgását az unió szabályai biztosítják, és vámeljárás nélkül behozhatók a személyes használati cikkek és az ajándékok. A kereskedelmi jellegű árukra már más szabályok vonatkoznak, ahogy az EU-n kívüli állampolgárokra is.

„Ha valaki az Európai Unión kívülről érkezik Magyarországra, akkor más szabályokat kell betartani. A tizenhetedik életévüket betöltött utasok 4 liter szőlőbort hozhatnak magukkal, 16 liter sört, 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú alkoholterméket, dohánygyártmányokban pedig van további bontás, ugyanis figyelembe kell venni, hogy az utas légi úton vagy más módon érkezik” – mondta el a NAV sajtóreferense, Leopold Róbert.

Korlátozzák meg a vényköteles a gyógyszerek be- és kihozatala, a házi-kedvencek pedig csak állatútlevéllel haladhatnak át a határon. A röszkei határátkelőnél nyáron nem is a turisták, hanem vendégmunkások utazása okozza a jelentősebb forgalomnövekedést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!