2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Ellephetnek minket a tetvek, az állam már nem segít

2017. július 23., vasárnap 17:40, frissítve: vasárnap 19:28

Kivonult az állam a hajléktalanok számára bármikor elérhető fertőtlenítő fürdők fenntartásából a fővárosban. Ezeken a helyeken kezelik a különféle élősködőkkel, például tetűvel fertőzött embereket. A feladatot hajléktalansegítő szervezetek vették át, holott szakemberek szerint a probléma nem csak az utcán élőket érinti.

Tetűvel és rühvel fertőzött hajléktalanok kezelését végzik az Oltalom Egyesület VIII. kerületi fertőtlenítőállomásán.

„Itt történik a fertőtlenítés, vannak rá szereink, és akkor a koszos ruhát elvesszük, és zsákba tesszük, beporozzuk, azt elviszik a fertőtlenítő égető helyre, és itt kapnak, azért van itt ez a sok zsák, mert itt adunk nekik tiszta ruhát. Bevisszük őket a rendszerbe, és adunk nekik egy igazolást, és ezzel az igazolással tudnak tartózkodni ilyen átmeneti szállókon” – mondta el az egyik ápoló, Radics Anita.

A fertőtlenítőállomás naponta 30-40 embert lát el, bárki bemehet az utcáról. Az élősködők irtása nem csak a hajléktalanok érdeke – magyarázta az egyesület munkatársa.

„Mindenki megfertőződik még jobban, ugye hogy érintkezés által. Utazik a buszon, bárhol, megfog valamit. És próbálunk minél több embert kiszűrni, hogy ne legyen ez a fertőzés” – tette hozzá Radics Anita.

A tisztiorvosi szolgálat öt éve mégis megszüntette a fertőtlenítő fürdőjét. Az állomást néhány évvel később a Máltai Szeretetszolgálat nyitotta újra. Költözés miatt a fürdő nemrég bezárt. Így jelenleg egyetlen, a hajléktalanok számára mindennap elérhető fertőtlenítőállomás működik a fővárosban: az Oltalom Egyesületé. Néhány hete az ÁNTSZ is ide küldött egy élősködőkkel fertőzött ügyvédet. Az egyesület elnöke azt mondja: bár állami feladatot látnak el, ehhez egy fillér állami támogatást sem kapnak.

„Az egyházi státuszunk megvonása miatt elveszik a kiegészítő támogatást, ami miatt pedig gyakorlatilag lehetetlen fenntartani. A pályázatokon rendre nem nyerünk, mert ebbe is van az államnak beleszólása, marad a nagyvonalú és jólelkű embereknek a hozzájárulása” – nyilatkozta az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Iványi Gábor.

A Menhely Alapítvány igazgatója is úgy látja: a fertőtlenítő fürdők fenntartása állami feladat.

„Azt lehet látni, hogy ez nemcsak a hajléktalanellátás problémája, hanem gyakorlatilag egy olyan állami feladat, ami az állampolgárok közegészségügyéhez hozzátartozik. És amíg nagyon sokan laknak nagyon szegény körülmények között, nagyon nehéz és szegény sorban, addig ugye a különböző fertőzöttségek fel-fel ütik a fejüket” – mondta Aknai Zoltán.

Az Oltalom Alapítvány most mozgó fertőtlenítő fürdő állomás felállítását tervezi adományokból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!