2024. 08. 23. Péntek Bence napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Radar 23:30

Ellenzik a szakszervezetek a kafetéria megszüntetését

2016. március 18., péntek 20:10, frissítve: szombat 09:37

Nem támogatják a szakszervezetek a kafetéria-rendszer megszüntetését – jelentette be az öt magyarországi szakszervezeti konföderáció képviselője. A miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a kafetériarendszer helyett a kettős bérrendszer intézményét vezetnék be. Az intézkedésre azért van szükség, mert az unió a múlt hónapban elkaszálta a jelenlegi szabályozást.

Február végén kaszálta el az Európai Unió Bírósága az Erzsébet-utalvány és a Szép-kártya-szabályozás bizonyos elemeit. A luxemburgi testület azt kifogásolta, hogy a 2012-ben bevezetett új szabályozás monopolhelyzetet teremtett az új szolgáltatóknak. A miniszterelnök két héttel a döntés után már arról beszélt, hogy az egész kafetéria-rendszert meg kell szüntetni. „Ha már úgysem tudunk kafetéria-rendszert fönntartani, akkor a legegyszerűbb lenne, ha odaadnánk pénzben a munkaadóknak, munkavállalóknak úgy, hogy a munkaadók nem veszítik el az azon lévő adózási kedvezményt, ezt kell valahogy kigondolni” – vélekedett Orbán Viktor.

Az öt magyarországi szakszervezeti konföderáció képviselői pénteken közös sajtótájékoztatón jelentették ki: maga a rendszer jó, a kormány azonban rosszul működteti. Az érdekképviseletek megtartanák a kafetériát ezért nem támogatják a kormányfő által felvetett kettős bérrendszert. „Azt mondja a kormányzat, hogy pénzként kapja meg a munkavállaló, nyilván csökkenni fognak a rekreációra költött költségek. Tehát csökkenni fog a szállásköltség, a vendéglátóipari egységekbe eltöltött éjszakák költsége, mert nem feltétlenül ott fogja elkölteni szabad döntése alapján a munkavállaló, viszont, mit eredményezhet ez? Ez már rövid- és középtávon azt eredményezheti, hogy akár az egészségügyi kasszának a kiadásai fognak nőni” – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Kordás László szerint nincs is szükség nagy változtatásokra: egyszerűen be kellene engedni a piacra más szolgáltatókat is. „Ha több szolgáltató van a piacon, akkor nyilvánvalóan azok fognak versenyezni, hogy ki adja a kevesebb jutalékért ezeket a rendszereket” – tette hozzá.

Azt viszont a szakszervezetek is elismerik: a külföldi szolgáltatók kiviszik majd profitjuk egy részét az országból. „A korábbi szabadpiaci utalványforgalmazói rendszerben Magyarországról mintegy, akkori számítás szerint, közel 18 milliárd forintnyi összeg vándorolt ki profit formájában. Tehát ha piaci alapon működnek ezek a szolgáltatások, akkor nyilvánvaló: profitot termelnek. Szóba került, hogy esetleg a verseny újra megnyitása ezen a piacon azt eredményezheti, hogy a költségek lejjebb mennek, de azt tudni kell, hogy nem az állam kasszírozta be ezt a profitot, amit a forgalmazók és a jegykibocsájtók befizettek” – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Hanem a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, amely például gyermeküdültetésre fordította ezt az összeget. A kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón világossá tette: akárhogy is alakítják a rendszert, ez a program megmarad. „Az Erzsébet-programból, aminek mindenképpen meg kell maradnia, az a gyerekek üdültetése és az idősek támogatása” – mondta Lázár János.

De a hazai turizmus élénkítésében kulcsszerepet játszó Szép-kártyát sem hagyná veszni a kabinet. „Egyelőre nem tudjuk, hogy mi lesz a forma, de vagy a Szép-kártya marad, vagy egy hasonló eszköz marad a turizmus és a kereskedelem támogatására” – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Mivel az új kafetériaszabályozás érinti a jövő évi büdzsét, amit már május elején benyújt a kormány, addig kell megoldást találni a rendszer átalakítására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!