2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Ellenzéki vita Pécsett

2017. augusztus 23., szerda 22:41, frissítve: szerda 22:44

Pécsett összeveszett az ellenzék azon, hogy ki és milyen feltételekkel hívjon össze rendkívüli közgyűlést a város milliárdos adóssága miatt. A huzavona a Pécset abszolút többségben vezető Fidesznek kedvez.

Hét képviselő írásos indítványa kell ahhoz, hogy  Pécsett rendkívüli közgyűlést hívjanak össze.  A Jobbik augusztus elején szeretett volna ülést, de csak hat ellenzéki beleegyezést tudtak összegyűjteni. A két képviselőt számláló Összefogás Pécsért Egyesület ugyan megígérte, hogy támogatja az indítványt, ám helyette végül új, saját javaslattal álltak elő. Sajtótájékoztatójukon azt hangoztatták, a többi párt politikai tőkét akar kovácsolni a megyeszékhely eladósodottságából,  ők viszont csak a város lakóinak érdekeit tartják szem előtt.

„Az egyik napirendi pont, hogy miből áll össze a hiány, és pontosan mekkora. Ne találgatások legyenek, hanem pontosan legyen felsorolva, kinek mennyivel tartozik Pécs önkormányzata, hogy állt elő ez a helyzet. A második napirendi pontnak pedig annak kell szólnia, hogy mik a konkrét intézkedések, amiket a város képviselők, a polgármester javasolnak holnaptól elkezdeni” – jelentette ki Kővári János képviselő.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy egyik oldalnak sincs meg a hét aláírás, azaz nem lesz a város adósságával foglalkozó rendkívüli közgyűlés. Kővári János 2010 és '14 között fideszes országgyűlési képviselő volt.

„Hogyha azt mondom erről az emberről, hogy ő egy erkölcsi hulla, akkor azt hiszem, hogy úriemberként fogalmaztam, és nagyon visszafogottan. Tulajdonképpen azt is elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen ezt négyévente előadja Kővári képviselő úr. Tudjuk nagyon jól, és ismételten bebizonyosodott az, hogy kinek az érdekeit szolgálja” – mondta a jobbikos Fogarasi Gábor.

Hasonló véleményen van az LMP önkormányzati képviselője is, Keresztes László Lóránt: „Nagyon jól jön a fideszes városvezetésnek az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jövő pénteki látogatása előtt nem jöhetett létre ez a rendkívüli közgyűlés, és ezzel mondhatjuk, nagy szolgálatot tett az ő volt országgyűlési képviselőjük, Kővári János. Hiszen rendkívül kellemetlen lett volna a városvezetésnek az, hogy az egyértelmű csődközeli helyzettel a miniszterelnök látogatása előtt néhány nappal tudta volna az ellenzék szembesíteni őket és a város közvéleményét.”

Pécs önkormányzata komoly pénzügyi válságban van. Páva Zsolt polgármester szerint öt, az ellenzék szerint nem kizárt, hogy 20 milliárd forint a hiány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!