2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Este fél 6-ig a jogosultak 39,88 százaléka voksolt

, , ,

2016. október 2., vasárnap 18:06, frissítve: vasárnap 20:41

Továbbra is alacsonyabb a részvétel a kormány által kezdeményezett kvótanépszavazáson, mint a legutóbbi referendumon, amelyen a vizitdíjról és a felsőoktatási tandíjról mondhattak véleményt a választók 2008-ban.

Este fél 6-ig a jogosultak 39,88 százaléka járult az urnákhoz, tájékoztatott a Nemzeti Választási Iroda.

15 óráig a jogosultak 30,66 század százaléka voksolt, nyolc éve 5 százalékponttal volt magasabb ilyenkor a részvétel. A szavazási kedv változatlanul Budapesten a legalacsonyabb. A  Vas megyeiek voltak a legaktívabbak 15 óráig, míg a legkevesebben Borsodban, Szabolcsban és Baranya megyében járultak az urnákhoz.

Öt rendkívüli esemény is történt országszerte a népszavazáson – jelentette riporterünk a Nemzeti Választási Irodából 17 órakor. Tiszaalpár 1-es számú választókörzetében egy választó szavazni szeretett volna, de a bizottság emlékeztette, hogy nem abban a szavazókörben tudja leadni a voksát. A szavazó azonban nem volt hajlandó elhagyni a szavazókört, ezért a bizottság rendőri segítséget kért, a szavazó azonban még az egyenruhások kiérkezése előtt távozott. Hosszúhetény 2-es számú szavazókörzetében egy voksoló a szavazólapját kihelyezte a szavazókör bejáratához – az esetről külön jegyzőkönyvet készítettek. A szavazatszámláló bizottság tagjai közül többen is rosszul lettek. Ercsiben az egyik bizottsági tag kórházi ellátásra szorult, neki el is kellett hagynia a helyszínt, ezért póttag kijelölésére került sor. Páprád 1-es számú választókörzetében szintén egy bizottsági tag szorult orvosi ellátásra, míg Tápióság 2-es számú szavazókörzetében az egyik bizottsági tag epilepsziás rohamot kapott – hozzá ügyeletes orvos érkezett, aki a helyszínen ellátta. A legfiatalabb voksoló Adácson adhatta le szavazatát. Ő 16 évesen házasságkötésének köszönhetően vált nagykorúvá és szavazhatott ezáltal.

714-en regisztráltak a brüsszeli magyar nagykövetségen, akik Belgiumban, vagy Luxemburgban élnek, közülük 363-an adták le a voksukat 15 óráig, számolt be a Hír TV tudósítója a helyszínről. Ez valamivel több, mint 50 százalék. A helyi választási bizottság tájékoztatása szerint rendkívüli esemény nem történt.

Nagyobb sorban állásra egyik választókerületben sem kell számítani a vasárnapi kvótanépszavazáson, tájékoztatott a Hír TV tudósítója 15 órakor. Mint mondta, összesen öt olyan esemény történt, ami megnehezítette a voksolás lebonyolítását, de felfüggeszteni sehol nem kellett azok miatt a szavazást. Békéscsaba 26-os körzetében például a bizottság egyik tagja lett rosszul.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke televíziónk kérdésére nem tudta megmondani, hogy növekszik-e a részvételi kedv a továbbiakban. Pálffy Ilona azt mondta, tartják a kapcsolatot azokkal a kerületekkel, ahol nagyszámú átjelentkező szavazó van. Kitért arra is, semmilyen visszaélés nem történt idáig.

Sajtóinformációk szerint az alacsony részvétel miatt a Fidesz mozgósításba kezdett. SMS-ben figyelmezteti, illetve buzdítja a szimpatizánsait a szavazásra, tette hozzá munkatársunk.

Fotó: MTI

13 óráig a jogosultak 23,56 század százaléka voksolt, nyolc éve 3 százalékponttal volt magasabb ilyenkor a részvétel. A szavazási kedv változatlanul Budapesten a legalacsonyabb.

A vidéken élők közül a Győr-Moson-Sopron megyeiek voltak a legaktívabbak 13 óráig, míg a legkevesebben Borsodban, Szabolcsban és Baranya megyében járultak az urnákhoz.

Hat órakor nyitottak a szavazókörök, este hét óráig valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, több mint 4,1 millió érvényes szavazatra van szükség, az összes választópolgár több mint felének kell érvényes szavazatot leadnia. Több mint 80 ezren nem a lakóhelyükön szavaznak, ezért főleg a főváros egyes kerületeiben sorban állásra lehet számítani.

Fotó: MTI

A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Fotó: MTI

A külképviseleteken is folyamatos a szavazás. A brüsszeli magyar nagykövetségen a 12 órás adatok alapján körülbelül 28-29 százalékos a részvétel – mondta helyszíni riporterünk. Nemcsak Belgiumból, hanem Luxemburgból is érkeztek szavazni a nagykövetségre. Brüsszelben – hasonlóan Magyarországhoz – 19 óráig lehet voksolni. Belgiumban is téma a magyar népszavazás, a nagyobb lapok, illetve az állami televízió is beszámolt róla.

A belga fővárosban összesen 714 ember regisztrált a népszavazásra, az Európai Unió területén pedig 7800 magyar szavazó van.

A legtöbben Londonban és Berlinben regisztráltak. Észak-Amerikában egyébként már bezártak az ottani szavazóhelyek, mert itt szombaton rendezték a voksolást, és szombaton szavaztak Új-Zélandon és Ausztráliában is.

Fotó: MNO

Az első egy órában a választók 1,16 százaléka ment el szavazni. A legkevesebben a fővárosban voksoltak, 0,8 százaléknyian, a legtöbben pedig, 1,4 százaléknyian, a délkeleti országrészben: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Békés megyében.

Később megugrott a szavazók száma a kora reggeli órákhoz képest. 7 és 9 óra között a választók 7,25 százaléka adta le voksát az urnáknál.

Fotó: MTI

Délelőtt 11 óráig a szavazatra jogosultak 16,37 százaléka (1 307 276 szavazó) adta le szavazatát. A fővárosban a szavazók 13,13 százaléka, azaz 176 569 választópolgár voksolt. A megyék közül a részvételi arány Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, 18,54 százalék, ami 66 778 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 14,61 százalék, 79 107 szavazó.

A Hír TV tudósítói országszerte figyelik a szavazást.

Beszámolóik alapján, eddig 5 olyan eset történt, amely megzavarta a szavazást, ezektől függetlenül eddig minden rendben zajlott, a részvételi arány azonban alacsonyabb, mint a 2008-as szociális népszavazáson volt.

Kiskunmajsa egyik szavazókörében a bizottság egyik tagja betegen jelent meg, ezért orvoshoz kellett vinni. Budapesten, a XV. kerületben gyanús csomagot találtak, de később kiderült a táskában csak tankönyvek voltak. Hevesvezekényben áramszünet volt, de a szavazás szüneteltetésére nem került sor. Szekszárdon darázsrajzás miatt kellett áttelepíteni a voksolást, Velencén pedig a szavazóbizottság egyik tagja jelent meg olyan ruhában, amely befolyásolhatta a választókat.

Ásotthalmon a Csongrád megyei átlaghoz képest is magasabb a részvételi arány. Somogy megyében szintén magas a részvétel – számolt be tudósítónk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!