2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Elkaszálták a paksi bővítésről szóló összes népszavazási kezdeményezést

2017. március 21., kedd 22:03, frissítve: kedd 23:00

Érvényesült a papírforma a Nemzeti Választási Bizottságban. A testület az összes népszavazási kezdeményezést visszadobta a paksi atomerőmű bővítéséről. Az LMP bírósági felülvizsgálatot kér.

„Indítványozom, hogy a népszavazásra javasolt, imént ismertetett kérdés hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság tagadja meg” – ötször hangzott el ez a mondat a Nemzeti Választási Bizottság ülésén. Ennyi kérdést bocsátott volna népszavazásra az LMP egyik politikusa a paksi atomerőmű bővítéséről. A magyar kormány nemzetközi szerződést kötött az oroszokkal, nemzetközi szerződésről pedig nem tartható népszavazás. Ezt az LMP-ben is tudták, ezért próbáltak ügyeskedni.

„A kérdés tulajdonképpen nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségről szeretne népszavazást tartani akkor is, hogyha magában a kérdésben sem a nemzetközi egyezmény nincs megjelölve, sem pedig a nemzetközi egyezményt a belső jogba kihirdető törvényre nem hivatkozik a kérdés” – emelte ki az NVB elnöke, Patyi András.

Az utolsó kérdésben az LMP országgyűlési döntéssel kötelezte volna a kormányt az oroszokkal kötött nemzetközi szerződés felmondására. Az MSZP-s delegált azzal érvelt a vitában, hogy egy demokráciában a törvényhozói hatalom felülírhatja a végrehajtói hatalom döntéseit. „Hogyha a kormány minden életviszonyt, helyzetet kormányrendeletekkel szabályoz, akkor gyakorlatilag eljutunk a diktatúráig, mert utána azt mondanánk, hogy hát ebben az Országgyűlés nem hozhat döntést, hiszen a kormány már ezt szabályozta, és az szent és sérthetetlen” – emelte ki Litresits András.

A bizottsági többség mind az öt kérdés hitelesítését megtagadta.

„Itt a Fidesz élet-halál harcáról van szó. Neki súlyosan kell a négyezermilliárd forint, hogy a korrupciós üzelmeit Magyarországon gyakorolhassa. Szárazra akarja szívni az országot, és nincs elég pénz, amit ki tudna szívni az országból itt, Magyarországon. Ezért akarja az orosz hitelt” – fogalmazott Szél Bernadett, az ökopárt társelnöke Newsroom című műsorunkban.

Az LMP a Nemzeti Választási Bizottság döntését bíróságon támadja meg, addig is további kérdéseket ad be a paksi bővítésről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!