2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

„Eljutottunk arra a pontra, hogy elég volt!”

2017. május 20., szombat 13:13

A büdzséből 237 milliárd forint átcsoportosítást javasolja a mentősök és háziorvosok munkájának segítésére az MSZP. A szocialisták szerint igazságtalan a tervezett költségvetés, mert focira, stadionokra százmilliók, tízmilliárdok mennek el, miközben az egészségügyre nem jut elég pénz.

Sülysápon 4 éve működik Petik Krisztina, vagy ahogyan a szakma ismeri, Mentős Kriszta mentőszolgálata. A magánvállalkozásnak több oka van.

– Ott nem dolgozhatnék egyébként, mert a nők vagy tisztek, vagy semmik.
– Van egy ilyen diszkrimináció?
– Igen. Női sofőr és női ápoló nincs az Országos Mentőszolgálatnál.

Ráadásul függetlenként másként is gazdálkodnak – nekik nem az állam, hanem a beteg fizet. Talán ezért is vállal másodállást a legtöbb állami mentős magáncégeknél. „Ettől sokkal magasabb fizetést kellene hogy kapjanak. Nem duplát, triplát. Hogy ne kelljen a fárasztó napok után még elmenni másod-, harmad-, meg negyedállásba azért, hogy el tudják tartani a családjukat” – tette hozzá Petik Krisztina.

A fiumei úti baleseti központ sürgősségi bejáratánál egymást váltják az Országos Mentőszolgálat autói. A műszaknak se vége, se hossza.

– Ma 12 órás, reggel 7-től este 7-ig. Változó. Ez így 6-tól olyan 10-12 betegszámot is elérjük.
– Azért az hosszú.
– Eléggé.
– Van idő töltődni?
– Hát, majd otthon este.

A szolgálat jövőre lesz 70 éves. A mentősök többsége azonban úgy látja: kevés az ok az ünneplésre. Pedig a humántárca minisztere éppen múlt héten invitálta őket villásreggelire.

„Tisztelettel köszöntök mindenkit! Először azt hittem, hogy a mentőszolgálat dolgozói minden reggel itt reggeliznek, de most kiderült, hogy ez egyszeri alkalom, a tréfát félretéve: azért jó, hogy háttal állok önöknek, mert így nyugodtan folytathatják a reggelit” – viccelődött Balog Zoltán.

A mentősök a félresikerült tréfát is elnézték volna a miniszternek, ha az állomások felújítása vagy az új mentőautók helyett a beígért bérrendezésről beszélt volna. „Eljutottunk arra a pontra, hogy elég volt! Nem bírjuk tovább. Nagyon-nagyon sok bajtárs becsapva érzi magát. A vezetőség is ezt kommunikálta felénk, több megyébe elment, a főigazgató ott is elmondta, hogy meglesz az az összeg, nyárra minden rendben lesz. Erre jött ez a pofon, hogy ez 10 százalék lesz. És nem az idén, hanem jövőre” – mondta Tóth Beatrix, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége jegyzője, az Országos Mentőszolgálat mentésirányítója.

Ráadásul több lépcsőben. „2017 novemberében meg fogja kapni a 8 százalékot, illetve meg fogja majd kapni 2018 januárban azt a 10 százalékot, melyet a miniszter úr megígért neki, így a bruttó bér el fogja érni majd a 183 500 forintot. Viszont! 2018. január 1-től a bérminimum 180 500 forint lesz. Tehát akkor mennyit is kapott pluszba?” – világított rá Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

A mentődolgozók a hó végére hirdettek demonstrációt az Országos Mentőszolgálat székháza elé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!