2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Eljárás a Figyelő újságírója ellen egy MKB-s cikksorozat miatt

,

2016. október 27., csütörtök 09:15, frissítve: csütörtök 16:46

Tényfeltáró újságírót kötelezne a forrás megnevezésére a rendőrség.

A Figyelő című hetilap rovatvezetője, Brückner Gergely az elmúlt években részletesen megírta az MKB történetét – a bank állami tulajdonba vételétől az újbóli privatizációig. Az egyik cikkben a pénzintézettel kapcsolatos hazugságot leplezte le. Hivatkozott Matolcsy György levelére, amelyben a jegybankelnök bevallotta a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnak, hogy az MKB megmentése rengeteg közpénzt emészt fel. Az MNB helyreigazítást nem kért, viszont üzleti titok megsértése miatt büntetőfeljelentést tett. A rendőrség elrendelte a nyomozást.

Brückner Gergelyt a közelmúltban tanúként hallgatták ki, és várhatóan arra kötelezik, hogy nevezze meg azt a személyt, aki kiszivárogtatta neki a Matolcsy-levél tartalmát.

Az újság az ügyet a sajtószabadság elleni támadásként értékeli. „Gyakorlatilag arról volt szó, hogy a jegybankelnök arról írt a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy az MKB nagyon rossz állapotban van, nagyon veszteséges, komoly tőkeemelésre lehet szükség. Ez azért volt kritikus ebben a pillanatban, mert a közvélemény felé ekkor még az a tálalás ment, hogy az MKB jó állapotban levő bank, érdemes volt az államnak 17 milliárd forintot fizetnie érte, vannak ugyan veszteséges elemei, de sok értéke van, például a hálózata. Az derült ki ebből a cikkből, hogy gyakorlatilag kettős beszéd volt: volt a közvélemény felé egy olyan, amely igazolta az adófizetői pénzek elköltését, egymás között pedig egy olyan, amely gyakorlatilag azt igazolta, hogy az MKB rossz állapotban van, és azonnal szanálási eljárás alá kell vonni” – nyilatkozta Brückner Gergely.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!