2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Elítéltek törték a jeget, és takarították a hordalékot

2017. február 17., péntek 08:26, frissítve: péntek 09:00

A Tisza felső szakaszán már megkezdték a jeges ár okozta károk utáni helyreállítást – Tiszaeszláron a tiszalöki börtön elítéltjei is segítettek a belvízvédelmi szivattyúk előtt megtisztítani a vizet az uszadéktól, de jeget is törtek. A rabok azt mondták: szívesen vesznek részt külső munkákon, mert ilyenkor kijöhetnek a szabadba és közben valami hasznosat is végezhetnek.

Egyre komolyabb gondot okoz a belvíz országszerte, de a Tisza környékén a mentesítést nehezíti az is, hogy a szivattyúk környékét is elérte a jegesedés, ráadásul a folyó hordaléka tönkre teheti a berendezéseket. Ezért is mentek a tiszalöki börtön elítéltjei Tiszaeszlárra, ahol jeget törtek és eltakarították a vízről az oda nem való tárgyakat.

Az elítéltek önként jelentkezhettek a munkára, és ha megfeleltek minden feltételnek, akkor kijöhettek a börtönből erre a napra. „Jelenleg az elítéltek a belvízi védekezésben vesznek részt. Erre a munkára önkéntes jelentkezés alapján kerültek a fogvatartottak kiválasztásra, ami azt jelenti, hogy jóvátétel keretében, a szabad idejük terhére végzik ezt a munkát” – közölte Pappné Baranyi Edina főhadnagy, Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet sajtóreferense.

Az elítéltek is azt mondták, hogy minden ilyen alkalom jól jön nekik, mert ilyenkor legalább kiszabadulnak az intézetből és a szabadban dolgozhatnak. „Jó azért kijönni az intézet falai közül, kint lenni a szabadban, egy kicsit dolgozni, kint lenni a friss levegőn, és ezzel a belvízvédelemmel segít az ember azon, hogy itt a környezetben lévőknek a kertjeit, a földeket ne öntse el a víz, ne legyen belőle probléma” – fogalmazott egyikük.

A nap végére a rabok több köbméternyi faágat szedtek ki a vízből, majd miután már nem volt hordalék a szűrők környékén, a szakemberek beindították a szivattyúkat, megkezdték a közeli belvizes területek mentesítését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!