2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Elítélték, börtönt kapott, és kiutasították

2016. július 1., péntek 19:13

Mind a 10 vádlottját elítélték a szeptemberi röszkei tömegzavargásoknak. Az a migráns, aki megafonon keresztül hergelte a határzárnak Szerbia felől nekifeszülő tömeget, 3 év börtönt kapott, és kiutasítják az országból.

A régi röszkei határátkelőhelyen tavaly szeptember közepén, a migránsok megrohamozták, kövekkel és botokkal dobálóztak, a rendőröknek könnygázzal és vízágyúval kellett megvédeni a magyar határt. Egy férfi megafonnal a kezében különböző nyelveken beszédeket tartott, és megpróbálta irányítani a magyar rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A tömegzavargás résztvevői végül kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül mások mellett a vádlottak is jogosulatlanul magyar területre lépetek.

„Gondoljunk bele abba kérdésbe, hogy mit is csinálnak ezek a személyek. Odamegy a határhoz, mi a motívuma, mi a célzata? Át akar jönni minél előbb, ellenőrzés nélkül. Hiszen nem akarnak regisztrálni. Egy kilométerrel odébb a tranzitzóna, tudják is, hogy ott van, a vádlottak azonban nem élnek ezzel a lehetőséggel. Kihasználják tehát a határ erőszakos kinyitását, és átjönnek ellenőrzés nélkül” – mondta Arany János, a Szegedi Járásbíróság bírója.      

A bíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott határzár átlépése bűncselekményében találta bűnösnek a kilenc szírt és az egy irakit. Mivel az első hat vádlott 1 év 2 hónapot kapott, az előzetes letartóztatásukat beleszámolva nemsokára szabadulhatnak, majd kiutasítják az országból őket. Az ügy rossz egészségi állapotú vádlottjait egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Közülük egyet ismert el oltalmazott menekültként a bíróság, ő Magyarországon maradhat. „A bíróság megállapította, hogy az államhatár védelmét ellátó fegyveres testületek jelenléte, illetve regisztráció meg nem történte, valamint a folyamatos tájékoztatás arra vonatkozóan, hogy a határ zárva van, átlépése pedig bűncselekmény, egyértelműen utalnak arra, hogy a magyar hatóságok sem hallgatólagosan, sem kifejezett nyilatkozatukkal nem járultak hozzá a vádlottak országba való belépéséhez” – tette hozzá a bíró.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész hosszabb vagy letöltendő szabadságvesztésért, a védők felmentésért, illetve a kiutasítás mellőzéséért fellebbeztek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!