2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

„Életveszélyes” utak Csongrádban

2017. július 23., vasárnap 11:39, frissítve: vasárnap 12:04

Veszélyesnek tartják a lakók a Szegedet és Sándorfalvát összekötő útszakaszt. A Magyar Közút a nyomvályúk megszüntetését az útfelület lecsiszolásával oldotta meg, mert a teljes felújításra nincs pénz. Az utat naponta ötezer jármű használja. Mivel a karbantartási munkálat hónapokig tartott, helyenként az útburkolati jelek is hiányoztak az aszfaltról. A helyi Jobbik a kormányt hibáztatja a kialakult helyzetért.

Még a sávokat is nehezen lehet csak elhatárolni a Szegedet Sándorfalvával összekötő útszakaszon. A környéken lakók szerint a kopóréteg helyenként felmarásával az út balesetveszélyes.



„Jött velem szemben egy traktor, és nem a legszélén voltak felrakva a lámpái, és bizony sem ő, sem én nem tudtuk, hogy hol vagyunk éppen az úttesten” – emlékezett Dudás Zoltán, a Jobbik Csongrád megyei választókerületi elnöke.

A karbantartási munka hónapokig tartott, az út látszólag befejezetlen állapotban van. Ennek kapcsán Dudás megkereste a közútkezelőt, hogy megtudja, mi fog történni a következőkben. „Azt a furcsa választ kaptam tőlük ímél formátumban, hogy ez egy technológiai lépcső, de késznek tekintik ennek az útszakasznak a felújítását.” Ez tízen-egynéhány kilométert érint.

A jobbikos politikusok szerint a kormány a felelőssége, hogy a Magyar Közút évek óta alulfinanszírozottan működik. A párt képviselőjelöltje, Szabó Zoltán Ferenc elmondta, majdnem minden útra jellemző a nagyon erős kátyúsodás és vályúsodás. „Ahogy járom a Csongrád megyei 3-as számú választókörzetet, azt látom, hogy az utak hatvan-hetven százaléka olyan állapotban van, amely nem megengedhető. Szegedről Ópusztaszer irányába, Sándorfalván keresztül nagyon sok busz és személyautó közlekedik, itt az élet- és vagyonbiztonság folyamatosan kockán forog.”

Az érintett szakaszon az útburkolati jelek felfestése félkész állapotban van. Ezeket a munkálatokat a Magyar Közút csak a napokban kezdte el, és várhatóan a hónap végéig tart. Bálint Ákos, a Magyar Közút Csongrád megyei igazgatóságának titkára szerint nem felújítást, nem aszfaltozást végeztek, hanem a fenntartási munkák keretében az útszélkigyűrődéseket és nyomvályúkat csiszolták le. „Lakossági kérésre történt mindez. Az utazás komfortérzetét és az utazás biztonságát növeltük ezzel, hiszen simább lett az út, és biztosítva lett a vízelvezetés. Azért is festettük fel az útburkolati jeleket, mert az aszfaltozás még hosszú évekig nem valósul meg.”

A Szeged és Sándorfalva közötti, négy számjegyű út teljes felújítására nincs pénz. Ehhez uniós forrás szükséges. Ha 2020-ig nem végzik el az aszfaltozást, a kormány majd csak adóforintok százmillióiból tudja végrehajtani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!