2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Életbe lépett a kormányrendelet, eltűntek az Uber-autók

2016. február 20., szombat 20:00

Eltűntek az Uber-kocsik Budapest utcáiról, legalábbis ez látszik a közösségi fuvarszervező applikáción. Egy napja lépett életbe a hatósági szigor: a rendőrök mostantól nemcsak bírságolhatnak, de ki is vonhatják a forgalomból a szabálytalankodó Uber-sofőr autóját.

Közel egy hónapja, január 17-én éjfélkor kezdődött a taxisok budapesti demonstrációja. A sofőrök az Uber ellen tüntettek, azt követelték a kormánytól, hogy legyenek egységesek a tarifák és az előírások. A kabinet három nap után engedett a demonstrálóknak.

Pénteken lépett életbe az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a taxisokkal szemben támasztott feltételeket be nem tartó Uber-sofőrök gépkocsijáról a rendőrök levegyék a rendszámot, az autót pedig kivonják a forgalomból.

A hatóságok már a szigorítás napján bekeményítettek. Elsőként a Liszt Ferenc repülőtéren kapcsoltak le egy Uber-sofőrt, mivel nem rendelkezett a személyszállításhoz szükséges engedéllyel – erősítette meg a Hír TV-nek a BRFK sajtóosztálya.

A taxis-érdekképviseletek egyelőre elégedettek a kormányzati intézkedésekkel és a hatóságok fellépésével. „Mi is rajta vagyunk mint felhasználók ezeken a tiltott applikációkon, és azt tapasztaljuk, hogy nincs már olyan nagyszámú autó. Sőt, elfogyott az autó ezeken a tiltott applikációkon, ahol tulajdonképpen lehetne taxiszolgáltatást igénybe venni” – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

A taxiskamara elnöke az elmúlt hetek Uber-ellenes tiltakozásai ellenére nem változtatna a tavaly szeptemberben bevezetett taxirendeleten. „Én nem tennék különbséget a tevékenységi engedély nélkül tevékenységet végzők rendszámlevétele és az egyébként súlyos szabálytalanságokat elkövető taxisok rendszámlevétele között. Ugyanaz kell hogy vonatkozzon mindenkire, aki megsérti a jogszabályokat, ez egyértelmű” – hangsúlyozta Dudás Zoltán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési tagozatának taxiszekcióért felelős elnöke.

A Magyar Taxisok Szakszervezetének kommunikációs vezetője viszont, aki egy héttel a tüntetés után lemondott tisztségéről, úgy látja: továbbra is hátrányos rájuk nézve a hatályos kormányrendelet. „Nagyon szeretnénk azt, hogyha újratárgyalnák a taxisrendeletet, és ebben a rendeletben a piaci versenyfeltételeket biztosítanák a taxisok számára” – mondta Karsai Katalin.

Információink szerint az Uber-sofőrök a lebukás esélyét most azzal akarják csökkenteni, hogy csak a törzsvendégek hívásaira vállalnak fuvart. A rendszerükben szereplő telefonszámok azonosításával ugyanis ki tudják szűrni a hívatlan ellenőröket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!