2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

„Elengedhetetlen, hogy Matolcsy beszámoljon róla”

2017. február 23., csütörtök 15:42, frissítve: csütörtök 18:03

A kormány által korábban sokat támadott volt amerikai ügyvivőt, André Goodfriendet emlegette a kancelláriaminiszter, mikor Matolcsy György szerdai kijelentéséről faggatták újságírók. A jegybankelnök szerdán a parlamentben azt mondta, hogy egy NATO-tagország akart bankpánikot okozni Magyarországon. A kijelentést a hírszerzést felügyelő Lázár János nem akarta kommentálni. Az LMP a nemzetbiztonsági bizottság elé vinné az ügyet.

„Egy olyan nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységébe illeszkedik, amely 2014 őszén indult el” –  nemzetközi összeesküvés áll a magyarországi brókerbotrányok mögött, amelyek célja a kormány és a jegybank megdöntése volt – erről beszélt szerdán a parlamentben Matolcsy György.

A szocialisták, bár nem hisznek a jegybankelnöknek, az állításai kivizsgálására különbizottságot állítanának fel. „Egészen biztosan a külügyminiszternek, a Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő miniszternek, a hírszerzést felügyelő miniszternek erről tudnia kellett, mert valakiknek el kellett hárítani ezt a támadást. Ha meg nem tettek semmit, hát akkor meg alkalmatlanok, akkor mindegyik mondjon le rögtön, hiszen akkor nem kezeltek megfelelően egy ilyen komoly veszélyt, ami potenciálisan fenyegetheti Magyarországot. De hát erre kellene, hogy legyen egy vizsgálóbizottság, ahol ezt pontosan körbe tudjuk járni” – vélekedett Mesterházy Attila, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke.

Az Információs Hivatalt felügyelő kancelláriaminiszter viszont nem tud a Matolcsy György által elmondottakról.

„Egy olyan dologról tudok, amikor egy külföldi nagykövetség vezetője beavatkozott direkten és közvetlen formában a belpolitikai eseményekbe. Az USA akkori ügyvivője ezt megtette, akkor is elmondtam nyíltan, ahogy a kormány szereplői is elmondták. Ebben semmi nóvum nincs. Ezen kívül nincs információm” – mondta Lázár János.

Az LMP azzal oldaná fel a helyzetet, hogy Matolcsy György meghívását kezdeményezik a parlament nemzetbiztonsági bizottságába.

„Meg kell kérnünk arra, hogy számoljon be egész részletesen, hogy itt mi történt, mert ha ez így van, akkor ez az elmúlt időszak legsúlyosabb fenyegetettsége Magyarország számára. Súlyos hibát követett el, ha ezt eltitkolta a nemzetbiztonsági bizottság elől, ezt most úgy tudja jóvátenni, ha eljön és beszámol mindenről tételesen. Ha persze nem jön el, és nem számol be, akkor meg kell indokolnia, hogy miért fosztja meg a nemzetbiztonsági bizottságot attól, hogy egy ilyen súlyos kérdésről tájékoztatást kapjon” – mondta Szél Bernadett, a párt társelnöke.

A jegybankelnök kijelentésére az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is reagált. Szóvivőjük a Népszava kérdésére hiteltelennek nevezte Matolcsy György kijelentését, és hozzátette: az Egyesült Államok nem kísérelte meg a magyar kormány megdöntését. Emellett azt sem találják hihetőnek, hogy bármely más NATO-tagállam erre tett volna kísérletet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!