2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Haszonbérlet: így trükközne a kormány

,

2015. november 25., szerda 19:05, frissítve: csütörtök 17:16

Felpörgött a fideszes törvénygyár, a kormány jogi kiskapuval kerülné ki, hogy kétharmados törvényt kelljen módosítani a földbérleti díjak emeléséhez. Most a polgári törvénykönyvet módosítanák úgy, hogy ha az állam eladja a földeket, az új tulajdonos azonnal felemelhetné a hosszú távú bérleti szerződések díját. Ha ezt a régi bérlők nem fogadnák el, le kellene mondaniuk a területről.

„Nem hagyjuk magára Győrffy Balázs képviselőtársunkat, az agrárkamarát és a földet vásárolni akaró magyar gazdatársadalmat. Megnyitjuk a lehetőséget a földbérleti szerződések felülvizsgálata előtt.” – Lázár János már a múlt héten utalt arra, hogy  megtalálják a módját a 2013. december 15., a földforgalmi törvény hatályba lépése előtt megkötött hosszú távú földhaszonbérleti szerződések módosításának.

A parlament két nappal korábban ugyanis leszavazta a kétharmados többséget igénylő javaslatot. Öt napot kellett csak várni, Győrffy Balázs előterjesztése úgy kerülné ki a kétharmadot, hogy a földforgalmi törvény a polgári törvénykönyv vonatkozó passzusait venné alapul. Ehhez a változáshoz elég lenne feles többség.

„Tekintettel arra, hogy a kétharmados többség a korábbi terveknek megfelelően nem állt rendelkezésre, csak a Ptk. általános szabályai alkalmazhatók. Ez a tulajdonos pozícióját erősíti kizárólag a hosszú távú földhaszonbérleti szerződéseknél: hogyha legalább tízéves a jogviszony, akkor öt évet követően teszi lehetővé a haszonbérleti szerződésben rögzített haszonbérleti díj felülvizsgálatát” – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Ez azt jelenti, hogy ha az állam eladja a földet, akkor az új tulajdonos belépésével újnak kell tekinteni a szerződést is. Így pedig a korábbi haszonbérleti díj újratárgyalható. Vita esetén a piaci árat a bíróságok mondhatnák ki.

A szocialisták perek tömegére számítanak. „Nem azt a célt akarja elérni, ami a kormány szándéka, az alacsony bérleti díjak emelhetőségét, hanem mindenkit súlyt. Mégpedig olyan értelemben súlyt, és nem csak a 2013 előtti, hanem utána kötött szerződésekre is, hogy innentől kezdve a parasztember nem termeli fog, hanem bíróságra járni” – véli Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő.

Fideszes bandaháború

A Jobbik a javaslatot a fideszes belharc újabb fejezetének tartja. Magyar Zoltán képviselő szerint már a parlamenti kétharmad kikerülésének ténye is jogszabályellenes. „Nem tartom elképzelhetőnek azt egyébként, hogy ebben a formában megfelelne a kétharmadmentes, tehát a sima többség által elfogadható kritériumoknak. Tehát én úgy gondolom, hogy ez így sántít, és a kétharmad lenne szükséges most is a döntéshez. Egyébként a Jobbik most sem fogja tudni támogatni” – jelentette ki Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő.

Az LMP is fideszes bandaháborúról beszél, amelyben megkülönböztetik a baráti vállalkozókat az ellenségektől. „Míg egyes bérlőket meg akarnak védeni, mondjuk a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó földeket meg sem hirdetik eladásra, addig olyan bérlők szerződéseit, akikkel már nincsenek jóban – míg valamikor jóban voltak, ők kötötték meg a megállapodást, ők hozták a földforgalmi törvényt, amely bebetonozta a földhaszonbérleti díjat –, azt most fölül akarják bírálni, mert megváltozott a kapcsolatuk. Ezekben a bandaháborúkban az LMP biztos nem fog részt venni” – mondta Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő.

Az ökopárt bizottságot hozna létre a korábbi haszonbérleti szerződések felülvizsgálatára, ezt az elképzelést a szocialisták is támogatnák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!