2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Elég két embernek „mellénéznie” a balesethez – kritikus a metró állapota

2016. november 1., kedd 07:26, frissítve: kedd 09:20

Kritikus műszaki állapotban van a 3-as metró, de legalább két embernek kellene tévednie ahhoz, hogy baleset történjen a vonalon – mondta a Hír TV-nek a Metróért Egyesület elnöke. Tarlós István főpolgármester pénteken jelentette be, hogy le kell állítani a 3-as metró közlekedését, ha a felújítás ügyében néhány héten belül nem történik semmi. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a főpolgármester állítsa le a metró azon szakaszait, amelyeket a szakemberek életveszélyesnek minősítenek.

Kritikán aluli a 3-as metró üzembiztonsága. Októberben volt olyan nap, amikor három szerelvényt is ki kellett üríteni műszaki meghibásodás miatt. A metró felújítása eredetileg ősszel kezdődött volna, de metrópótlóbuszok hiányában nem indultak el a munkálatok.

„Komolyan kezdem veszélyben érezni ezt a projektet. Van olyan érzésem, hogy egyesekben van szándék a meghiúsításra, és ennek könnyen olyan következménye lehet, hogy egyszer csak meg kell állítani a 3-as metrót. Akkor majd mindenki rá fog jönni, hogy nem olyan mulatságos problémáról van szó” – fogalmazott Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzék szerint nem csak a kormány, a főváros is felelős a kialakult helyzetért. „A DK azt követeli Tarlós Istvántól, hogy azonnal állítsa le a 3-as metró életveszélyes szakaszait. Ne a 3-as metró felújításával és annak elmaradásával zsarolja a kormányt. Ne ködösítsen Tarlós István, hanem mondjon neveket, mert a DK szerint megengedhetetlen, hogy a főpolgármester fideszes nyomásgyakorlásra használja a 3-as metró életveszélyes voltát” – jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője.

Nincs közvetlen életveszély – ezt mondta a Hír TV-nek a Metróért Egyesület elnöke. „Tudomásunk szerint, per pillanat közvetlen biztonságot veszélyeztető tényező nem áll fönn. Az ténykérdés, és ebben egyetértünk bárkivel, hogy a 3-as metró műszaki állapota önmagában már nem biztosítja a biztonságos közlekedést, hanem az ott dolgozó embereknek a felelősségteljes munkája az, amivel még fenntartható a forgalom. Hozzáteszem azt, hogy általában ahhoz, hogy egy nem kívánt esemény bekövetkezzen, ahhoz legalább két embernek kell tévednie, mellénéznie” – nyilatkozta Bíró Endre.

Időközben elindították Moszkvából Budapestre a második felújított metrószerelvényt. Az orosz Metrowagonmash 220 millió euróért újítja fel és korszerűsíti a 3-as metró szerelvényeit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!