2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Elbukott a lex Simicska

,

2017. június 14., szerda 16:24, frissítve: szerda 16:28

Nem volt meg a kétharmad, elbukott a lex Simicska néven elhíresült plakáttörvény-javaslat. A névleg a burkolt pártfinanszírozás megakadályozását célzó fideszes előterjesztés egy szavazat híján nem kapta meg a minősített többséget a délelőtti parlamenti szavazáson. A Fidesz szerint az ellenzék a korrupció oldalára állt.

A Fideszen kívül előzetesen minden párt jelezte, hogy nem támogatja a lex Simicskaként emelgetett plakáttörvényt. A kormánypártok abban bíztak, hogy legalább két ellenzéki képviselő hiányozni fog a voksolásról, és így összejön a kétharmad.

Végül fegyelmezett volt az ellenzék, és bár egy DK-s képviselő hiányzott, nem volt meg a kellő többség, hogy átmenjen a módosítás a parlamenten. A kormánypárt által benyújtott javaslat szerint tiltott pártfinanszírozásnak minősült volna, ha valaki a piaci ár alatt ad el plakáthelyet egy pártnak a kampányidőszakon kívül.

„Az ellenzék egységesen a korrupció pártjára állt. Az ellenzék egységesen elutasította, hogy Magyarországon tilos legyen a pártok fekete-, burkolt finanszírozása. Az ellenzék egységesen olyan álláspontra helyezkedett, hogy Magyarországon a korrupciót rendszerszinten ne lehessen megállítani. Ezért az ellenzék minden korrupcióval kapcsolatos kijelentése innentől kezdve hiteltelen, hazugság, megtévesztés, álságos állítások sokasága” – reagált Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

A törvényt azért is emlegették lex Simicskaként, mert a Fidesz a Jobbik plakátkampánya után nyújtotta be a javaslatot, amelyhez a nagyvállalkozó cége biztosított felületet.

Jobbik: A Fidesz betegesen fél az ellenzéktől

A Jobbik szerint a mai parlamenti szavazáson a kormánypárt komoly csatát vesztett. „A Fidesz betegesen fél az ellenzéktől. Fél attól, hogy elveszíti a hatalmát, vége lesz az ország széthordásának, és megtörténik az elszámoltatás, amelyet a 2018 tavaszán hivatalba lépő Jobbik-kormány fog végrehajtani” – nyilatkozta Volner János, a nemzeti párt frakcióvezetője.

Fidesz–Jobbik-cicaharcról beszél az MSZP

A Simicska-szerelemgyerekek cicaharcának mondta a Fidesz és a Jobbik közti plakátügyet a szocialisták frakcióvezetője. Tóth Bertalan elképesztőnek tartja, hogy a CÖF vagy a Fidelitas százmilliókat költ közpénzből óriásplakátokra, propagandaanyagokra, ezért újra benyújtják egy korábbi előterjesztésüket, amely alapján a kormány, az önkormányzatok és a civil szervezetek nem avatkozhatnának a választási kampányba.

„Ma azt láthatjuk, hogy ezen a fronton Simicska szerelemgyermekei, a Fidesz és a Jobbik harcol. Egy olyan presztízsharcról van szó a jobboldalon, amelyet mi néha szoktunk cicaharcnak is mondani, amit persze politikailag lehet értékelni, de a legfontosabb az, hogy mind a kettő a magyar adófizetők pénzéből zajlik. Ennek véget kell vetni” – fogalmazott Tóth Bertalan.

Hadházy: Orbán nagyon szerette volna, ha átmegy

A trafiktörvényhez hasonlította a lex Simicskát az LMP. A párt társelnöke azt mondta, a plakáttörvénnyel is az volt a kormány célja, hogy beszántsa a piacot, és megakadályozza, hogy a pártok órásplakátokon hirdessenek. „Arról szólt volna az egész, hogy beszántsák a plakátpiacot, megakadályozzák az ellenzéknek, hogy politikai reklámokat tegyenek közzé, azonban ezzel párhuzamosan a kormánypropaganda, az agymosás ugyanúgy mehetett volna tovább, mint eddig” – mondta az LMP társelnöke.

Hadházy Ákos szerint Orbán Viktor annyira szerette volna, hogy átmenjen a törvény, hogy még az LMP-t is megkeresték a Fidesztől, hogy támogassák javaslatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!