2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Elbúcsúzott Obama

2017. január 20., péntek 12:32, frissítve: péntek 12:43

A Fehér Házból kiköltöző Barack Obama az elnöki lakhelyhez közel bérel családjának egy ingatlant. Obama hivatali ideje utolsó időszakában több száz elítéltet részesített amnesztiában, ezzel több kegyelmet osztott ki, mint az őt megelőző tizenegy elnök együttvéve.

A first lady két kutyája társaságában járta körbe a nyolc évig otthonául szolgáló Fehér Házat.

Az elnöki pár két portugál vízikutyája, Bo és Sunny nem csak örömteli pillanatokat okozott. Egyikük alig egy hete megharapott egy fehér házi látogatót. A fiatal lány arcát több öltéssel varrták össze.

Az Obama házaspár kiköltözése után egy közeli házat bérel majd, de csak addig, amíg fiatalabb lányuk, Sasha befejezi a középiskolát.

Barack Obama utolsó sajtótájékoztatóján is külön köszönetet mondott családjának.

„Megpróbáltuk arra tanítani őket, hogy legyenek rugalmasak, próbáltuk arra tanítani őket, hogy reménykedjenek, hiszen csak egyetlen biztos dolog van az életben, a világnak vége valamikor” – mondta a leköszönő elnök.

Megköszönte családja türelmét azért is, mert előttük, vagyis a Fehér Ház falai között sokkal többször káromkodott, mint azt munkatársai megszokhatták.

A közvéleményt legalább ennyire foglalkoztatja az a kérdés, hogy Obamának sikerült-e leszoknia a dohányzásról. Amikor beköltöztek a Fehér Házba, Obama azt ígérte, hogy ott már nem fog rágyújtani, nikotintapaszt is használt, de kollégái nem tudták végérvényesen megerősíteni, hogy leszokott. Republikánus ellenfelei között pedig visszatérő vád, hogy Obama drogozik, és nyilvános szereplésein többször egy kokainista tüneteit produkálta.

A republikánusok gyanúját az is táplálja, hogy Obama több száz, többségében kábítószer birtoklása miatt elítélt embernek adott amnesztiát elnöksége utolsó napjaiban. 1900 óta nem volt még olyan amerikai elnök, aki egyszerre ilyen sok elítéltnek kegyelmezett meg vagy rövidítette le a büntetését.

Hivatalában töltött nyolc éve alatt összesen 1715 embert részesített amnesztiában. Az őt megelőző tizenegy elnök összesen nem osztott ki ennyi kegyelmet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!