2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Elárverezett földjéért harcol – Schiffer segítségével

2016. október 20., csütörtök 16:04, frissítve: csütörtök 16:04

Az LMP segítségével harcol saját földjéért egy bábonymegyeri gazdálkodó. A kárpótlásként kapott parcellát az állam elárverezte. Jogi képviselője az elbirtoklással érvel, amit az állam képviselője vitatott a Siófoki Járásbíróságon kezdődött perben.

Paksi István, aki másik tíz gazdálkodót is képvisel, azért indított pert, hogy visszakapják a földjüket. „Ugye, volt ez a rendszerváltás, akkor kaptuk kárpótlásként 20 aranykoronát. Tizenegy fő, Som Daránypusztán kaptuk ezt a földet a 193B és a 197/1-es táblában, amit hát majdnem 20 éven keresztül sajátunkként műveltünk” – ismertette a felperes.

A tulajdonjogot azonban nem vezették át, így a földhivatali nyilvántartásban a gazdák neve nem szerepel. A felperes jogi képviseletét Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke látja el. Érvelése szerint a gazdák elbirtokolták a parcellát azzal, hogy több mint 15 éve művelik folyamatosan. Az állam képviselője ezt vitatja.

– Egyelőre az ellenkérelmünk indokolása az, hogy a felperes a régi Ptk. 121-es bekezdésére alapítja az elbirtoklás jogcímét, nyilván tisztában van ezzel, hogy az ebben foglalt együttes feltételek fennállását igazolnia kell.
– Ezt vitatják?
– Ezt vitatjuk, így van – jelentette ki Muhar Orsolya, a magyar állam jogi képviselője a bíró kérdésére.

A területet a Nemzeti Földalap eladta a földárveréseken. „Korábbi években is játszadoztak az emberekkel, már 2010 előtt is, akkoriban még arra szorítkoztak, hogy a különböző támogatásokat hogyan nyúlják le, hogyan kanalazzák föl, viszont most már odáig ment a történet, hogy minden olyan földterület, amire az állam rá tudja tenni a kezét, azt eladják különböző kedvezményezett családoknak” – fogalmazott Schiffer András, a felperes jogi képviselője.

Paksi István a gépeit egyelőre megtartotta, és reméli, hogy a jövőben szüksége is lesz rájuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!