2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Egységes szerkezetű közlekedést sürget a minisztérium

Egységes szerkezetű közlekedéssel csökkenthető a környezeti terhelés és az utazásra fordított idő, ezért a közösségi közlekedésnek, a gyalogosoknak és kerékpárosoknak is a lehető legkedvezőbb arányban kell részt venniük a forgalomban - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten, a Lite Ride közlekedésbiztonsági családi napon.

  • Egységes szerkezetű közlekedést sürget a minisztérium

Pomázi Gyula elmondta: az idei európai mobilitási hét középpontjában is a közlekedési megoldások összehangolása, az utazás újragondolása és az új lehetőségek kihasználása állt. A rendezvénysorozat koordinációs feladatait idén átvevő ITM az utazási szolgáltatások javítása, a kerékpárutak és az elővárosi közlekedés fejlesztése mellett a szemléletformálást is fontos feladatának tekinti - tette hozzá.

A helyettes államtitkár a mobilitási hét záró rendezvényeként megtartott családi napon üdvözölte, hogy a kezdeményezéshez európai összehasonlításban is kiemelkedően sok, országszerte 260 település, a szintén szombatra eső autómentes naphoz pedig 200 település csatlakozott. Ismertette, hogy a héten 40 helyszínen tartottak kerékpáros reggeliket, a programsorozathoz kapcsolódó családi programon pedig 200 ezren vettek részt.

Simicskó István a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos, KDNP-s országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy nemcsak a szakmai és civil szervezetek, hanem mindenki felelőssége a közlekedési kultúra javítása. Hozzátartozik ehhez a forgalomból eredő környezetszennyezés visszaszorítása is - mondta.

A kormánybiztos az utakról a levegőbe kerülő káros anyagok visszaszorításáért kormányzati intézkedéseket sürgetett.

Felvetésére válaszolva Pomázi Gyula közölte, hogy a 2030-ig szóló gazdaságfejlesztési stratégia meghatározó elemei közé tartozik a tiszta és okos közlekedés is, ennek megvalósítását - tette hozzá - több kormányzati program is támogatja.

Berzai Zsolt alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának főtitkára ismertette, hogy Magyarországon évente több mint 600-an halnak meg közlekedési balesetekben. Az EU közlekedéspolitikai célja, hogy 2020-ra a felére essen vissza az utakon bekövetkezett halálesetek száma, ám ezt közös felelősségvállalás nélkül, pusztán rendőrségi eszközökkel nem lehet elérni - tette hozzá.

A balesetmegelőzési bizottság főtitkára sürgette, hogy a közlekedésbiztonság az oktatásban is megjelenjen témahétként, hiszen - mint fogalmazott - a biztonságról szóló ismereteket már a legkisebbeknek is át kell adni.

Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője üdvözölte, hogy a rendezvénysorozathoz a biztonság hete kezdeményezés idén először országosan kapcsolódik. A biztonság széles körű fogalom, nem korlátozódik a közlekedésre, hiszen otthoni balesetekben háromszor annyian halnak meg, mint az utakon - tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a balesetek túlnyomó része odafigyeléssel és tudatossággal elkerülhető.

Hoffmann Tamás, a rendezvénynek otthont adó Újbuda polgármestere (Fidesz) közölte, hogy a helyi pedagógiai programokban már megjelent a közlekedésbiztonság, a játszóterek és az óvodák Kresz-pályákat kaptak, az önkormányzat ösztönzi a kerékpáros közlekedést és az elektromos autózást. Újbuda vezetése emellett 14 új töltőállomás létesítését támogatja a kerületben - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!