2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Egységes a felháborodás a „Tajgetosz-törvény” miatt

2017. június 5., hétfő 22:12, frissítve: kedd 09:25

Demonstrációt szervez a Tanítanék mozgalom a Sándor-palota elé a sajtóban csak Tajgetosz-törvényként elhíresült jogszabály-módosítás miatt. Törley Katalin, a mozgalom tagja a Hír TV-nek azt mondta: a magatartási és tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek mentességeinek elvétele miatt azt kérik Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságnak. Az LMP is ezt akarja, ők ezt ellenzéki kezdeményezéssel érnék el.

A problémás gyerekeket is számokkal osztályozzák majd, így módosítja a kormány a jelenlegi oktatási rendszert. Az LMP társelnöke a Hír TV Egyenesen című műsorában szólalt meg az ügyben, szerinte ugyanis ezzel nehéz helyzetbe hozzák az átlagtól eltérő diákokat.

„Fölháborító. Lépéseket teszünk, hogy ne tudjon Magyarországon ez a törvény működni. Alkotmánybírósághoz fordulunk, amennyiben az ellenzéki képviselőtársaink támogatják ezt a beadványt” – mondta el Szél Bernadett.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is aggályosnak tartja a törvénymódosítást, mert az éppen azokat sújtja, akik pluszsegítséget igényelnének, ezért elutasítják a szöveges értékelés leváltását.

„Most ezt numerikus értékelésre váltják, ami az államtitkári értékelés szerit arról szól, hogy majd biztos jobban fogja őket motiválni a tanulásra. Nos, ez egészen biztos, hogy nem így van. Tehát az, hogy iszonyatosan egyes-kettest kap ahelyett, hogy elmagyarázzák neki, hogy miben hol kell fejlődnie, ez motiváló erő. Csak negatív irányba, tehát nem segíti a továbbtanulásukat” – véli Mendrey László.

A Tanítanék mozgalom is tiltakozik. A szervezet nyílt levélben kéri az államfőt, hogy ne írja alá a törvényt.

„Azt kérjük a köztársasági elnöktől, hogy éljen azzal a jogával, mely az alaptörvényben számára fenn van tartva. Tehát ne írja alá a törvényt, hanem küldje el az Alkotmánybíróságnak, mert nagyon súlyos alkotmányos alapjogokat sértenek ezek a rendelkezések” – szólított fel Törley Katalin, a mozgalom tagja.

A becslések szerint a tanulóknak körülbelül öt százaléka érintett, vagyis több ezer gyerek kaphat majd osztályzatot, az eddigi szöveges értékelés helyett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!