2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Egyre több migráns próbál illegálisan jönni

2016. február 14., vasárnap 11:36

Ismét egyre több migráns próbál illegálisan az ország területére belépni. Csongrád megyében több száz bevándorló vágta el a kerítést, és próbált tovább haladni, de a határsávban többségüket elfogták, és bíróság elé állítják.

Folyamatosan járőröznek az ásotthalmi mezőőrök. Nemrég új autót és hőkamerát is kaptak. Azt mondják, egyre többen jönnek át a kerítésen, főleg ott, ahol csak gyoda van. „Látható, a mellettünk lévő határjelnél jöhettek be a migránsok, mivel ruhákat hagytak hátra, meg letaposták a növényzetet, leszaggatták a kerítést, és a mellettünk lévő erdőbe pedig javarészt bujkálnak. Vagy a járőrök itt a kerítésnél hőkamerák segítségével megfogják, vagy beljebb a belterületen, az erdőben vagy a tanyák között” – mondta Sáringer Zoltán mezőőr.

A határ mellé az elmúlt napokban egyre több rendőrt és katonát vezényeltek, így a határsértők egyelőre hiába jönnek át a kerítésen, többségüket elkapják. Ha többen jönnek, nagyobb erőkre és jobb védelemre volna szükség Toroczkai László ásotthalmi polgármester szerint. Akár duplasoros kerítést vagy vizesárkot is kellene építeni. „Múlt egy-kettő hétben a több hónapos nyugalom után ismételten tapasztaltunk, illetve állítottunk meg migránsokat. A dolog érdekessége, hogy ezek egy időben, egy csoportban a határzárat átvágva, azt megsértve jönnek. Tehát látható, hogy megint szervezetten a szerb oldalon valakik idehozzák őket a határra. Nyilvánvalóan, ha ez így megy tovább, akkor tavasszal lehet, hogy újra lesz invázió, de azért én bízom abban, hogy az elmúlt hónapok nyugalma az marad” – fogalmazott Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere.

Szeged alatt is próbálkoznak a határsértők, néhányan lakott területre is bejutottak. „A helyi lakosok tartanak tőle, nyilván 2015 tavaszán egy olyan szintű népvándorlást és annak következményeit élték meg, hogy ezek az apró jelek is nagy nyugtalanságot keltenek bennük. A jelzéseket megkapom. Én hiszek abban, hogy Magyarország még egyszer nem kerülhet olyan helyzetbe, mint amilyen 2015 tavaszán volt, és sikerül megállítani a migrációt a határainknál, legalábbis abban a tömegben, abban a nagyságrendben, ami jellemző volt az elmúlt időszakban” – nyilatkozta Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő.

Januárban 198 főt állítottak bíróság elé, februárban már 192-t. Ezek az adatok a 2015. november és december havi eljárásokhoz képest több mint kétszeres emelkedést jelentenek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!