2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Egyre több a bőrrákos, be kell tiltani a szoláriumot

2016. május 25., szerda 20:30, frissítve: szerda 20:37

Egyre több a bőrrákos Magyarországon, tíz év alatt másfélszeresére nőtt a melanomások száma. Szakemberek szerint ennek legfőbb oka, hogy sokan még mindig nem védekeznek megfelelően a nap káros sugarai ellen, illetve egyre több fiatal viszi túlzásba a szoláriumhasználatot, amely a fiatal szervezetben növeli a bőrrák kialakulását.

„Én naptejjel szoktam védekezni a káros sugarak ellen, ezzel kenegetem magam” – a késő tavaszi napsütésben is annyira erős az UV sugárzás Budapesten, aki nem vigyáz, annak akár 20 perc alatt is leéghet a bőre a tűző napon.

A szakemberek óvatosságra intenek, hiszen nem csak a bőrleégés veszélye áll fenn.

1117 férfi és 1258 nő – a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 2013-ben ennyien betegedtek meg melanomában, ez másfélszeres növekedést jelent a tíz évvel korábbi adatokhoz képest. Mindez az ózonréteg elvékonyodásának és a túlzott szoláriumhasználatnak is köszönhető – tette hozzá a bőrgyógyász, aki szerint a 18 év alattiak számára be kellene tiltani a szoláriumhasználatot.

„A szoláriumok betiltására szükség van. Ez nem bonyolult, kérem szépen, a világszervezet, amelyik a karcinogén anyagokat listázza, az UV sugárzást egyes típusú, tehát bizonyítottan karcinogénnek, rákkeltő anyagnak nyilvánította, illetve sugárzásnak nyilvánította. E mellett nincsen kérdés. A 18 év alatti bőr és az immunrendszeri változások egészen mások, mint a felnőttkoriak. Ebben az életkorban elszenvedett UV sugárzás sokkal nagyobb hatékonysággal, sokkal nagyobb veszéllyel jár, hogy később bőrdaganat alakuljon ki” – közölte Dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász.

Nem csak az UV-B, az UV-A sugárzás is rendkívül veszélyes. A legújabb kutatások szerint ugyanis ez jóval a napozás után is károsítja a bőrt, ezzel elősegíti a bőrrák kialakulását.

„Nagyon kevéssé elterjedt még az UV-védő fóliáknak az alkalmazása, akár lakás ablaküvegére, akár a gépkocsira. Ennek a szükségessége kevéssé ismert, tudjuk azt, hogy az ablaküveg az UV-B sugárzásnak majdnem a teljes részét elnyeli, de az UV-A sugárzást átengedi, és most egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy UV-A sugárzás veszélyes és a festékes típusú bőrdaganatok előidézésében az UV-A a felelős” – mondta a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület elnöke, Páldy Anna.

A szakemberek azt javasolják a nyári hónapokban szabadban tartózkodóknak, hogy rendszeresen figyeljék az UV sugárzásról szóló tájékoztató adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!