2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Egyre több a beteg hajléktalan

2016. október 26., szerda 10:33, frissítve: szerda 12:02

360 millió forint áll rendelkezésre a téli krízisidőszakban a hajléktalanellátásra – közölte a szociális ügyekért felelős államtitkár. Uniós program is indul az otthontalanok megsegítése érdekében, amely négymilliárd forintból, mintegy négyezer hajléktalan embernek biztosít egy tál meleg ételt. Idén először több pénz jut a hajléktalanok mentális állapotának javítására is.

Kónya László 19 éve hajléktalan. Minden nap az utcán alszik. Napközben a Hajléktalanokért Közalapítvány melegedőjébe tér be enni és fürdeni. „Az utóbbi nyolc évben nagyon sok baj volt a lábammal. Egy órát nem tudok állni, az orbánc rendszeresen megtámadja. Nagyon dicsérem az orvost, mert neki köszönhetem, hogy van lábam” – mondta a férfi.

Ha nincs is kevesebb hajléktalan az utcákon, számuk az elmúlt években nem nőtt, mondja az alapítvány kuratóriumi elnöke. „Azt gondolom, hogy ez a szám stagnál, ami nem azt jelenti, hogy a hajléktalanok száma stagnál, hanem, hogy minden évben picit rendeződik a hajléktalanok száma gyakorlatilag, ami nem csak a hajléktalanságot jelenti, hanem a problématípust is. Amit látunk, és ami felkiáltó jel kell legyen a társadalom számára, hogy egyre több a beteg hajléktalan, vagy az olyan hajléktalan, aki hosszú tartós betegséget, rokkantságot vagy egyéb olyan dolgot visel magán, aminek következménye van” – emelte ki Lőrincz Norbert.

Országszerte 9500 férőhelyet tartanak fenn a hajléktalanoknak, amit télen 1500-zal bővítenek. A szociális államtitkár azt mondta, hogy a téli időszak többletkiadásaira idén 360 millió forint jut. Czibere Károly egy milliárdos uniós programot is bejelentett. „29-30 milliárd forint összegben van egy ilyen uniós program, amelyből négymilliárd forint, négyezer hajléktalan embernek, mostantól 2020-ig történő folyamatos minden nap történő étkeztetését biztosítja napi egy tál meleg étellel. A pályázati felhívás megjelent, az alapítvány a szükséges intézkedéseket megtette, a pályázatok megjelentek, de az ország nem minden területén volt ez eredményes. De ahol eredményes volt, ott már tudunk indulni a közeli hetekben” – közölte Czibere Károly.

Az államtitkár hangsúlyozta, idén először több pénz jut a hajléktalanok mentális állapotának javítására is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!