2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Egyre népszerűbb és egyre biztonságosabb a netes vásárlás

2016. december 4., vasárnap 18:45, frissítve: vasárnap 20:25

Ugrásszerűen megnőtt az interneten lebonyolított vásárlások száma az utóbbi években. Szakemberek szerint a karácsonyi roham még inkább javítja majd a statisztikákat. Ám ahogy a webes vásárlások száma nő, úgy csökken azok kockázata. Évente már csak átlagosan egy esetben élnek vissza a vásárlói bizalommal.

UHD tv-k, okosórák, laptopok – az internetes áruházakban már szinte minden beszerezhető karácsonyra.

– Szeretjük, főleg, ha a kiszállítás is pontos.
Miért szeretik, mennyivel egyszerűbb, mivel könnyíti meg az életüket?
– Gyorsabb. A mai világban fontos a gyorsaság, nem kell annyira utánajárni – érvelt Balázs Kálmán.

Sokan azonban még inkább élőben szeretik kiválasztani az ajándékokat. „Inkább bejövök és megveszem, mert így látom, hogy milyen terméket viszek haza. Nem szeretek interneten vásárolni, kivéve, hogyha külföldről van, akkor úgy vagyok vele, hogy jó, megrendelem, de a nagyobb háztartási gépeket nem szeretem internetről rendelni” – mondta Bihari Szonja.

Az egyik elektronikai szakáruház ügyvezető igazgatója azt mondta, mindkét megoldás népszerű. „Az egyik oldalról a kényelem, a másik oldalról a szaktanácsadás lehetősége befolyásolja a vásárló döntését” – magyarázta Szánthó Balázs, a Media Markt ügyvezető igazgatója.

Az internetes vásárlások aránya jelentősen nőtt. „Az utóbbi öt esztendőben évről évre 30-40 százalékos mértékben bővült az internetes kereskedelemnek a kiskereskedelmi ága – az élelmiszer-vásárlásokat, az iparcikkvásárlásokat nézve. Világszerte is gyors ütemben bővül a kereskedelemnek ez az ága, nem véletlenül, hiszen a digitalizáció, az internet, az okostelefonok nagy erővel húzzák fel a forgalmat” – fejtette ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Ahogy a webes vásárlások egyre gyakoribbak, úgy csökken a visszaélések száma. „Bizonyos szempontból kockázatmentes a vásárlás, hiszen egy Európa-szerte biztosított jog alapján 14 napig mindenfajta indok nélkül visszaküldhetjük a terméket, és ami nagyon fontos, hogy a pénzt is visszakapjuk, nem csak levásárolhatjuk a termék árát. Sőt még a kiszállítási díjat is vissza kell hogy kapjuk egy európai bírósági döntés alapján. Kockázatosabb bizonyos mértékig, hogy ilyenkor elő-előfordul, szerencsére egyre ritkábban, hogy valakik nyitnak egy jól kinéző webáruházat, mintha emögött valós teljesítmény lenne, a pénzt beszedik, de a terméket nem szállítják ki” – mondta Siklósi Máté fogyasztóvédelmi tanácsadó.

Az idei karácsony slágertermékei még mindig az okostelefonok, az okostévék és az idén először a drónok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!