2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Egyre népszerűbb a sertéshús

2016. február 9., kedd 18:16, frissítve: kedd 18:21

Egyelőre nem tervezi a kormány kiterjeszteni a 22 százalékos áfacsökkentést, pedig a Baromfi Terméktanács szerint ha fél év múlva nem születik megoldás a problémáikra, sokan elállhatnak a baromfitenyésztéstől. Az elmúlt egy hónapban ugyanis 10 százalékkal nőtt a sertéshús iránti kereslet, a baromfihús iránti kereslet viszont ebben az időszakban legalább ugyanennyivel csökkent. A terméktanács ezért azt szeretné, ha a kormány a baromfihús áfáját is 5 százalékra csökkentené.

A 22 százalékos sertéstőkehús áfacsökkentését hirdetik ennél a belvárosi húspultnál. A földművelésügyi minisztérium adatai szerint egy hónap alatt több mint 10 százalékkal nőtt a sertéshús iránti kereslet, de mindez nem ment a baromfihúsok rovására. „A sertéshús tekintetében fogyasztásbővülés volt tapasztalható, a baromfi pedig érdemben egyelőre a pozícióját nem vesztette el” – fogalmazott az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Feldman Zsolt a hétvégi mangalicafesztivál beharangozóján kiemelte, egyelőre nem tervezik más ágazatokra is átültetni az áfacsökkentést. „Minden ágazatnak azt szoktuk biztató üzenetként mondani, drukkoljanak annak, hogy a sertésáfa-csökkentés hatásai a fogyasztók és a gazdaságpolitika által is jól érzékelhetők legyenek, mert ez ad reményt és esélyt arra, hogy további lépések történjenek, de természetesen ez csak a tapasztalatok leszűrése és elemzése után lehetséges” – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

A Baromfi Terméktanács szaktanácsadója értetlenül áll a minisztérium hozzáállása előtt, Földi Péter azt mondja, legalább 15 százalékkal csökkent az elmúlt egy hónapban a baromfihúsok iránti kereslet, amely szerinte egyértelműen a sertéságazat kiemelt támogatása miatt történt meg. „Már ott tartanak, hogy csökkenteni kell a termelést, és már szó sincs felújításról, beruházásról, hanem egyáltalán arról, hogy maradjanak-e a piacon vagy fejezzék be ezt a tevékenységet” – nyilatkozta Földi Péter.

Egy budapesti piac húspultjából is kezd kiszorulni a baromfihús, de a sertéshús iránt sem nőtt meg a kereslet – jelentette ki egy kiskereskedő. Egy általunk felkeresett áruházláncban ugyanazért a húsért 112 forinttal kell kevesebbet kell fizetniük a vásárolóknak, mint a piaci hentesnél. A kiskereskedő azt mondta, az embereket nem a származási hely, hanem az ár érdekli, és ameddig a hízóállat felvásárlási ára nem csökken, a kistermelők nem tudnak versenyezni a  hipermarketekkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!