2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Egyre népszerűbb a nyugdíj-előtakarékosság

Egyre nagyobb a különbség a bérek és a nyugdíjak között, ezért is fontos az előtakarékosság a pénztárszövetség szerint. Nyugdíjcélú megtakarítása egyébként egyre több magyarnak van, a befektetési formát az állam évente akár 280 ezer forintos adókedvezménnyel is támogatja. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint ez a kedvezmény idén már több mint 28 milliárd forinttal növelte az érintettek megtakarítását.

  • Egyre népszerűbb a nyugdíj-előtakarékosság

Havonta olyan 10-13 ezer forint, ennyit tesznek félre a magyarok átlagosan havonta a nyugdíjas éveikre. A legnépszerűbb takarékossági forma az önkéntes nyugdíjpénztár. A kasszáknak több mint egymillió tagjuk van. A havi megtakarítások 20 százaléka után állami támogatás jár adókedvezmény formájában, évente, maximum 280 ezer forint. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége szerint egyre többen élnek a kedvezménnyel és kezdenek takarékoskodni.

Idén már több mint hétszázezren vették igénybe ezt az adókedvezményt. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás egyébként a cafeteria rendszerén belül jövőre is kedvezményes adózású marad, a pénztárak pedig egyre jobb hozamokat érnek el.

A másik előnyük, hogy valóban fel tud készíteni a nyugdíjcél elérésére, tehát azokra az időszakokra amikor bekövetkezik a nyugdíj abból kell megélnünk, ami azért jóval alacsonyabb mint a bérjövedelem. Egyre inkább nyílik az olló a valódi nyugdíjak és a bérek között és akkor bizony életszínvonal csökkenéssel kell számolni a lakosságnak– mondta el Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke. 

A pénzügyminisztérium közleménye szerint idén már több mint 28 milliárd forint adót spórolhattak meg azok akik kihasználták az önkéntes pénztári befizetések után járó kedvezményt.Az adójóváírást az adóhatóság automatikusan intézi, – külön nyilatkozni róla csak azoknak kell, akik több ilyen pénztárba is fizetnek. Az adómegtakarítást a pénztárnak utalja át a NAV.

Mi szeretnék, ha a NAT része legyen a pénzügyi jártasság az ismeretek átadása.– mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter egy novemberi konferencián beszélt arról, hogy nemzeti érdek a társadalom pénzügyi tudatosságának növelése, mert szükség van arra, hogy a lakosság felelős döntéseket hozzon, ennek érdekében a kormány tavaly egy külön programot indított. Felelősség és ésszerű lakossági döntéshozatal, szeretnénk, ha a kockázatos helyzetek felismerése történne a lakosság részéről. A másik a pénzügyi tájékozatlanságból fakadó bizonytalanságot szeretnénk mérsékelni és ne dunyhába tartsák a pénzt és az akkor is dolgozzon ha éppen nincs rá szükség. A harmadik ilyen a pénzügyi jártasság révén akarjuk bővíteni a tudatos pénzügyi magatartást– tette hozzá a miniszter. Varga Mihály hozzátette: nem tervezik a nyugdíjelőtakarékossági rendszer módosítását, a területet támogatják és fenntartják, valamint a öngondoskodás egy új formáján dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!