2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Egyre nehezebb helyzetben a méhészek

2017. február 26., vasárnap 09:34, frissítve: vasárnap 10:02

Továbbra is gondot jelent a kínai méz a magyar méhészeknek. A hazai piacon ugyan már nem találni ázsiai eredetűt, de az Európai Unióba még mindig túl sok érkezik. Székesfehérváron 29. alkalommal tartottak méhésztalálkozót. Európa egyik legnagyobb eszközkiállítása és vására idén is több ezer magyar és külföldi méhészt vonzott.

Magyarországon van a harmadik legnagyobb méhsűrűség Európában, az elmúlt harminc évben csaknem duplájára nőtt a méhcsaládok száma. Egyre nehezebb a méhészek dolga, mert kevés a méhlegelő, és a kártevők is tizedelik az állományt.

„Sajnos nem túl jó állapotban vannak a méhcsaládok, ez nem az idei hideg télnek köszönhető, hanem az előző évek inkább enyhe teleinek, a méhek folyamatosan fiasítottak, és tudvalevő, hogy az atkák a fedett fiasításban szaporodnak, és ezért tavasszal egy sokkal nagyobb állománnyal indult az atkalétszám” – mondta el a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnöke, Nagy Gyula.

A tavasz érkezésével a méhészek számára is elkezdődik a szezon. A székesfehérvári találkozón központi téma volt az Európai Unióba érkező olcsó és kétes minőségű ázsiai méz, ami kiszorítja a piacról a magyar mézet. Ráadásul a hazai mézfogyasztás nagyon kevés, fejenként csak 70-80 dkg fogy évente.

„Ez mindössze 7-8 ezer tonna, egy jó évben akár harmincezer tonna mézet is megtermel az ország, nagyon fontos lenne a hazai mézfogyasztás emelkedése, két szempontból, egy: a magyar méhészek tovább tudnának tisztességesen méhészkedni, hiszen az árbevételük stabil lenne, de nagyon fontos a hazai lakosság egészsége szempontjából is” – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Az Európai Unióba évente 150 ezer tonna méz érkezik, háromnegyede Ázsiából. Emiatt alacsonyak a felvásárlási árak is, ezért a szakemberek szerint a magyar méhészeknek át kellene állniuk a nehezebb, de több hasznot hozó közvetlen kiskereskedelmi értékesítésre, például a termelői piacokon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!