2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Egyre kevesebb migráns éhségsztrájkol

2016. július 27., szerda 17:20, frissítve: szerda 17:20

Egyre kevesebb migráns folytat éhségsztrájkot a röszkei tranzitzóna előtt. Vasárnap még mintegy 150 bevándorló fejezte ki tiltakozását így amiatt, hogy nem engedik át őket a határon, illetve a szerintük lassú menekültügyi eljárásokat kifogásolták. Szerdára, úgy tudjuk, 30-40-en maradtak, akik még tiltakoznak, a többiek vagy Horvátország felé vették az irányt, vagy elfogadták a hatósági eljárások idejét.

Csaknem 800-an tartózkodnak a senki földének nevezett területen, amely már nem Szerbia, de még kívül esik a röszkei tranzitzónán. Szerbiában további 3000 migráns várakozik, többségük Magyarországon keresztül szeretne Németországba eljutni.

Segélyszervezetek folyamatosan segítenek a menekültügyi eljárásra váróknak, élelmiszert osztanak nekik. A migránsok a szerbiai oldalon szabadon közlekedhetnek, így a közeli Horgoson is vásárolhatnak. A szerbiai vöröskereszt is jelen van.

Szerbiába 100 ezer migráns érkezett idén, Magyarországra csak 22 ezer próbált engedély nélkül beszökni, többségükre kitoloncolás vár.

A Csongrád megyei polgárőrök tavaly több tízezer migráns elfogásában vettek rész. A nemrég bevezetett jogszabályok után lecsökkent a bevándorlók száma, s a rendőri és katonai erők nagyobb jelenléte miatt már kevesebb a polgárőrök munkája.

„Természetesen a déli határ menti települések polgárőr egyesületei továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a migrációval kapcsolatos feladatok ellátására. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy és nyolc kilométeres mélységben fokozott járőrtevékenységet teljesítenek, annak érdekében, hogy a véletlenül előforduló migráns személyekről tájékoztatást adjanak a hatóság részére” - mondta el Batiz István a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke.

Magyarországon idén 5 ezren adtak be menekültkérelmet a tranzitzónákban, a hatóságok közel 150 főnek adtak lehetőséget a belépésre, azaz ők valamilyen menekültstátust kaptak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!