2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Radar 23:35

Egyre hosszabbak a várólisták

2017. május 21., vasárnap 09:41, frissítve: vasárnap 11:44

Egyre többet kell várni bizonyos műtétekre, miközben a kormány a várólisták rövidüléséről beszél. A Hvg.hu szerint már egy laborvizsgálatra is csak hónapokkal későbbi időpontot tudnak adni, mert a diagnosztika finanszírozása alig növekedett az elmúlt években. Az ellenzék szerint a kormányzati propagandával ellentétben nem javul az egészségügy helyzete.

A kormány 2013-ban indította el a várólista-csökkentési programot – idézte fel a héten Rétvári Bence. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára összegezte: 2017-ig több mint 17 milliárd forint többletforrást biztosítottak a várólisták mérséklésére.


Rétvári szerint nem csak a lista hossza csökkent, hanem a várakozási idő is. „Úgy gondoljuk, hogy ez a várólista-csökkentési program azért is sikeres, hiszen a kiszámíthatósággal, az átláthatósággal és a gyorsabb műtétre kerüléssel az állami egészségügybe vetett bizalmat is erősítette az emberekben” – mondta az államtitkár.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő várólista-nyilvántartása szerint az elmúlt egy évben több ellátás esetében megfordult a kedvező trend. Kilenc olyan betegségtípus is van, amelyeknél a műtétre a most jelentkezőknek többet kell várniuk, mint azoknak, akik egy évvel ezelőtt kerültek a várólistára. Például az egyes gerincstabilizáló műtétre szorulók tényleges várakozási ideje 29-ről 37 napra emelkedett egy év alatt. De hosszabb várakozásra számíthatnak  a mandulaműtétre, illetve egyes prosztata- és nőgyógyászati operációra szorulók is. 

A szocialisták szerint a kormányzati kommunikáció és a valóság köszönő viszonyban sincs egymással. Molnár Gyula arról beszélt, hogy „olyan hatalom van most Magyarországon, amelyik kommunikációs kormányzást folytat, és virtuális eredményt tud csak felmutatni, nincsenek valóságos eredmények”. Az MSZP-elnök hozzátette, szerintük a kormány nyilvánvalóan hazudik: „nő a szegénység Magyarországon, nőnek a várólisták, az oktatási rendszer egyre rosszabb állapotban van.”

A Jobbik szerint az egészségügy helyzete összességében nem javult. Staudt Gábor frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott, ez egy állandó számháború, mindig lehet olyan számokat felhozni, amelyek esetében javult a helyzet, és nyilvánvalóan vannak olyan csoportok, ahol rosszabb lett. „Az biztos, hogy az egészségügyben dolgozók szempontjából, akikkel én találkozom, és az információkat eljuttatják, illetve a betegek szempontjából, akikkel szintén találkozunk nap mint nap, a választópolgárokkal, én nem azt hallom vissza, hogy nagyságrendekkel jobb lett volna a helyzet” – vélekedett a politikus.

Az átlagos várakozási idő nem csupán a listán szereplők számától függ. Befolyásoló tényező lehet az elérhető orvosok száma és leterheltsége, a tárgyi feltételek, a műtőhasználati korlátok és a finanszírozási problémák is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!