2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egymillió munkavállalót érint, és évi 440 milliárd kiesést jelent

2015. október 20., kedd 08:47, frissítve: kedd 11:15

Évente 440 milliárd forint kiesést jelent a magyar gazdaságnak a munkahelyi stressz. Ez több mint egymillió munkavállalót érint. Október 23-ig az Európia Unió országaiban munkavédelmi hetet rendeznek. Ennek keretében több száz figyelemfelhívó akciót tartanak.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség szerint a munkavállalók több mint negyedét, azaz egymilliónál is több magyart ér stressz a mindennapi munkavégzése alatt.

„A WHO előrejelzése szerint 2030-ra a depresszió lesz a vezető megbetegedés a munkahelyen, a munkahelyi hatások és egyéb hatások miatt, mert a teljesítménykényszer mindenütt ebbe az irányba hat” – mondja Erősné Bereczki Edit, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának orvos szaktanácsadója.

De nemcsak az egészségre, hanem a gazdaságra is káros hatással van a munkahelyi stressz. „A számok körülbelül azt mondják, hogy az Európai Unió teljes egészében mintegy négy százalékát az össz GDP-nek viszi magával a munkahelyi stressz, ez nagyon figyelemre méltó probléma, Magyarországon is nagy jelentősége van, nagyobb jelentősége, mint amennyire foglalkoznak vele” – véli Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára.

Az Európai Munkavédelmi ügynökség Magyarországon évente mintegy 440 milliárd forintra – azaz csaknem egy 4-es metró árára – becsüli  a munkahelyi stressz okozta költségeket. A szakemberek szerint a káros hatásokat leginkább a megfelelő munkahelyi szociális közeg tudja ellensúlyozni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!