2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Egymillió aláírás, és vizsgálják a demokráciát Magyarországon

2015. november 30., hétfő 16:00, frissítve: hétfő 16:03

A Fidesz frakcióvezetője szerint politikai döntést hozott az Európai Bizottság biztosi kollégiuma, amikor befogadta a Magyarország elleni, hetes cikkely szerinti eljárást követelő polgári kezdeményezést.

Kósa Lajos azt hangoztatta: az unió vezetői gyengének bizonyultak a migrációs válságban, hiszen nem tudták betartatni a schengeni és a dublini egyezményeket, miközben Magyarország következetesen kiállt álláspontja mellett, és megvédte határait.

Az uniós biztosok a múlt héten fogadták be a kezdeményezést, amely szerint Orbán Viktor kormánya sorozatosan megsérti a jogállamiság alapvető elveit. Ha az indítványozóknak sikerül összegyűjteniük egymillió aláírást az uniós tagországokban, akkor az uniós intézményeknek meg kell vizsgálniuk a magyar demokrácia állapotát, és konzultációt kell indítaniuk a problémás ügyekről.

„A kezdeményező szervezet a magát Humanista Föderációnak nevező szervezet, amely tipikusan radikális és szélsőbalos kapcsolatairól ismert, egyértelmű Soros György-finanszírozási háttérrel. A biztosi testület álláspontja teljesen egyértelmű politikai álláspontot képvisel, az európai jogrendszerhez és az alaptörvényhez a biztosi testület álláspontjának semmi köze, a hetes cikkely szerinti eljárást nem így kell kezdeményezni, nem is lehet, az Európai Parlamentnek ehhez nincsen köze” – mondta Kósa Lajos.

Rogán politikai bosszút emleget

Politikai bosszú az uniós biztosok döntése a magyar kormány migránspolitikájára – válaszolta a parlamentben Kósa Lajos felvetésére Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője emlékeztetett arra, hogy két hete még az uniós vezetők másként gondolkodtak egy hasonló eljárásról. A politikus közölte azt is: Magyarország mindezek ellenére kiáll álláspontja mellett, a migránsok kötelező betelepítési kvótájáról szóló uniós döntést az Európai Bíróságon támadja meg. A keresetet december közepére készíti el az igazságügyi miniszter.

„A brüsszeli bizottság liberális képviselők megkeresésére egyrészt még a nyár elején, másrészt azóta írásban isis körülbelül két héttel ezelőtt világossá tette, hogy Magyarországgal kapcsolatban nem jöhet szóba a hetes cikkely alkalmazása. Ehhez képest a brüsszeli bizottság, a kollégium, valamint Juncker úr valóban jóváhagyott egy kezdeményezést egy furcsa és sajátos civil szervezet részéről, amely kifejezetten Magyarország megtámadására irányul baloldali háttérrel, részben Soros György-finanszírozással. Egy olyan civil szervezet kíván véleményt nyilvánítani Magyarországról, amelynek a tagszervezetei között egyébként magyar szervezet nincsen” – mondta Rogán Antal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!