2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Egymásnak estek a tüntetők

2016. október 23., vasárnap 21:40, frissítve: hétfő 20:23

A miniszterelnök beszéde előtt és közben egymásnak estek a kormányellenes tüntetők és az ünneplők. Néhányan erőszakkal próbálták meg elhallgattatni a hangoskodókat, akiket kommunistának és hazaárulónak neveztek. A rendőrök 4 embert vittek el garázdaság miatt a térről.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke és Szigetvári Viktor, a párt elnöke próbál bejutni a Kossuth térre az állami ünnepségre. A biztonsági szolgálat vezetői viszont nem engedték be őket, arra hivatkoztak, hogy azt a szervezők döntik el, kit hívtak meg és kit nem. Szigetváriék az ünnepség előtt sípokat osztogattak a tüntetőknek, de azt mondták, ők nem az ünnepséget akarják megzavarni, csak Orbán Viktort fogják kifütyülni.

„A fenyegetés része az illiberális rezsim akcióinak. Békésen, nyugalomban, a nemzet ünnepéhez méltósággal, a lengyel köztársaság elnökét tisztelve megyünk oda, csak a magyar miniszterelnöknek szól az, amit csinálni fogunk, és remélem, sok ezren fogjuk, mert ő kitagad bennünket a nemzetből, miközben mi is ugyanúgy vagyunk magyarok, mint a fideszesek, és hogyha mi lennénk hatalmon, a fideszeseket ugyanúgy a magyar nemzet részének tekintenénk. Természetesen törvényt nem sértünk” – mondta Szigetvári Viktor.

Ha a párt vezetői nem is jutottak be, néhány tüntetőnek sikerült eljutnia a Kossuth térre. Az Index felvételén látszik, hogy nem sokkal az állami ünnepség kezdete után az Alkotmány utcánál lökdösődés kezdődik a tüntetők és az állami ünnepségre érkezők között. Miután a biztonságiak egy embert kiemeltek a tömegből, lenyugodtak a kedélyek.

Nem sokkal messzebb, a Bátori utcánál is igyekeztek ellenőrizni, ki mit visz be magával a megemlékezésre, és akinél síp volt, azt itt sem engedték be. A biztonsági őrök arra sem adtak választ, milyen alapon állít meg és vizsgál át egy magáncég közterületen bárkit.

Néhányan viszont itt is bejutottak, amiből a térnek ezen a felén is konfliktus volt a biztonságiak és a tüntetők között.

„Véleményt nyilvánítottunk, és ez sokaknak nem tetszett, mert a felcsúti Ramszesz épp a beszédét kezdte el, és az Istent ilyen módon véleménnyel traktálni, az bűn. És idejött egy úriember, aki elkezdett lökdösődni. A biztonságiak körbevettek és próbáltak kitolni erről a területről” – mondta Szabó Tamás.

Végül rendőrök álltak a biztonsági őrök helyébe, ők próbálták elzárni egymástól a tüntetőket és az ünnepségre érkezőket, igaz, ez nekik sem sikerült, mert egy kis rést kihasználva elérte egymást a két tábor.

A rendőrök később észrevették, hogy a tüntetők a cukrászdán át jutnak be a Kossuth térre, így az egyik oldalon bezáratták az ajtókat.

A sípoló Ungváry Krisztiánt vérző fejjel fotózták le, azt mondta, a hangzavarás miatt bántalmazták. A történész a támadás után egyébként folytatta a tiltakozást, és azt tervezi, hogy feljelentést tesz. Bővebben>>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!