2024. 10. 06. Vasárnap Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Az aranyember

Következik:

Paláver 15:30

Belföld

Egykori ukrajnai nagykövet: Zelenszkij szeretné kipipálni Orbán Viktort is

Íjgyártó István korábbi kijevi, illetve moszkvai nagykövettel készített interjút a Magyar Nemzet.

  • Egykori ukrajnai nagykövet: Zelenszkij szeretné kipipálni Orbán Viktort is

A Magyar Külügyi Intézet kutatója arra a kérdésre, hogy összejöhet-e a találkozó Zelenszkij és Orbán Viktor között azt felelte, hogy „a magyar fél soha nem zárkózott el egy ilyen találkozó elől". Kiemelte: a magyar fél számára is fontos lenne a találkozó, azonban ez eddig a magyarságot érintő ukrajnai problémák miatt nem valósulhatott meg, amikről az ukrán fél eddig nem szívesen beszélt. Úgy látja, az ukrán fél szeret politikai gesztusokat tenni, hogy aztán "kipipálhassák": tárgyaltak minden európai vezetővel - derül ki a Magyar Nemzet interjújából.

Íjgyártó István Ukrajna EU-csatlakozási folyamatának kapcsán elmondta: már Kijevben is érzik, látják, hogy a Magyarországról érkező vétó nem példátlan, ugyanis egyre több államban merülnek fel kételyek a háborúban álló ország csatlakozását illetően. Szerinte nagyon távoli még az Európai Unióba való felvétele Ukrajnának, és kétséges, hogy a futószalagon gyártott új törvények vajon a „társadalom mélyebb szöveteibe is leszivárognak-e".

Többek között a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényt is módosították, ezzel kapcsolatban kiemelte: 

"Most annyi történt, hogy a nyugati – elsősorban persze magyar – kritikákat egy módosító csomaggal megpróbálták orvosolni (...) Nem rendezték a kisebbségi nyelvhasználatot illetően sem, azaz hogy az emberek saját nyelvükön fordulhassanak az állami hatóságokhoz. Vagy egy kárpátaljai magyar többségű önkormányzat miért ne tarthatná magyarul az üléseit?"

A háború kapcsán kifejtette, hogy Ukrajna bebizonyította, képes sikeresen védekezni, azonban a folyamatosan fáradó, utánpótlásában gyengülő hadsereg ellen az oroszok megpróbálhatják döntésre vinni az ügyet.

Az Íjgyártó Istvánnal készült teljes interjú IDE KATTINTVA érhető el.

Nyitókép: Karpat.in.ua

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!