2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egyházi fenntartásba menekülnek

2016. június 27., hétfő 19:43, frissítve: hétfő 20:34

Egyre több oktatási intézmény szeretne egyházi fenntartásba menekülni az államiból. A Pécsi egyházmegye is több iskolát vett át az elmúlt időszakban. Dombóváron az egyik óvodát is átadják az egyháznak.

Az óvoda szülői munkaközössége kereste meg a Pécsi egyházmegyét, hogy vegye át a kilencvenfős óvoda működtetését. A dombóvári képviselő-testületben többségben vannak a Természetesen Dombóvár nevű civil szervezet tagjai. Ők egyöntetűen az átadás mellett szavaztak.

„Minden képviselő teljesen szabad saját akaratából döntött, hogy vajon átadjuk-e egy újabb óvodánkat egyházi fenntartásra, hiszen Dombóváron van már egy egyházi óvoda, igaz azt a református egyház működteti. Tehát ránk nem szóltak felülről, hogy adjuk át az óvodát, vagy ne adjuk át. Mindenki saját maga eldönthette” – nyilatkozta Szabó Loránd polgármester.

A Pécsi egyházmegye tavaly szeptember óta hét oktatási intézményt vett át. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakítása miatt azonban úgy döntöttek, amíg be nem fejeződik az állami intézményfenntartó átszervezése, újabb iskolát nem vesznek át. „Mi egyébként is megfontoltan tekintettünk az iskolaátvételekre, bármennyire sok esetben kerestek is meg kisebb települések, kisebb iskolák abban látván a megmentést, hogy mi átvesszük. Nem tudjuk vállalni, hiszen anyagi terheket is ró az egyházmegyére. Szeretnénk a későbbiekben is megfontoltan kijelölni azokat az iskolákat, ahol valós igény mutatkozik” – mondta Udvardy György püspök.

Szeptembertől a Pécsi egyházmegye területén tíz oktatási intézményben huszonhárom telephelyen mintegy 4500 diák tanul katolikus iskolában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!