2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

Egyértelműen alkotmányellenes a plakáttörvény

2017. június 28., szerda 18:12, frissítve: szerda 18:16

Egyértelműen alkotmányellenes a napokban elfogadott plakáttörvény egy alkotmányjogász szerint. Lövétei István úgy véli, csak az Állami Számvevőszék vizsgálhatná a pártok pénzügyeit, más állami szerv nem. A Jobbik közben bejelentette: Alkotmánybírósághoz fordul a kormánytöbbség által elfogadott törvény megsemmisítése érdekében.

Múlt héten pénteken fogadta el a parlament kormánypárti többsége a plakáttörvényt, mellyel jelentősen korlátozzák a jövőben az ellenzéki pártok plakátokon való megjelenését. Mivel elsőre a kormány nem tudta átverni a javaslatot a parlamenten, végül az eredeti tervezetet megváltoztatva, kétharmados helyett feles törvényként terjesztették be. Ezt  a Fidesz–KDNP képviselői meg is szavazták. 



A főként a Jobbik plakátkampánya miatt született törvény az ellenzéki párt szerint alaptörvény-ellenes. A Jobbik szóvivője úgy véli, ha Áder János köztársasági elnök aláírja a jogszabályt, azzal a kormánypropagandát támogatja. 

„Ha Áder Jánosban maradt jogászi mivoltában szakmai önbecsülés, akkor teljesen világos, hogy ezt a javaslatot nem fogja aláírni. Viszont hogyha aláírja, akkor Áder János köztársasági elnökhöz méltatlanul ahhoz fog asszisztálni, hogy Magyarországon az igazságot ne lehessen kimondani, Magyarországon az igazságot be lehessen tiltani, és Magyarországon csak a kormánypropaganda hazugságai szajkózhassanak” – jelezte Mirkóczki Ádám.

A Jobbik azt is bejelentette, hogy mindenképpen az Alkotmánybírósághoz fordulnak normakontrollért, az ehhez szükséges képviselői aláírások pedig biztosan összegyűlnek.

Nemcsak az ellenzéki pártok vélik úgy, hogy a jogszabály alaptörvény-ellenes. Lövétei István alkotmányjogász szerint hiába szerepel a törvényben, hogy a kormányhivatal vizsgálhatja a pártok költéseit, erre csak az Állami Számvevőszéknek van joga. Ezt a jogosultságot pedig csak kétharmados törvénnyel lehetne módosítani.

„A pártok tételes elszámoltatására kétharmados jogszabály, a párttörvény vonatkozik, és az is csak az ÁSZ-nak ad egy általános felülvizsgálati jogot. Már ők sem vizsgálják az egyes számlákat tételesen. A kormányhivataloknak pedig ilyen joguk egyáltalán nincsen. Tehát ez nem vonatkozhat a pártokra. Most egy kicsit rosszmájú vagyok: próbáljuk meg, hátha a pártok megijednek és beadják a számlákat” – mondta az alkotmányjogász, aki egyértelműen kijelentette: a jogszabály alkotmányellenes. „Ebben az értelemben, hogy a párttörvényt megkerülve akar a pártok felett egy másik hatósági rendszert működtetni, biztosan alkotmányellenes. Még akkor is, hogy az Ab talál valamilyen magyarázatot hogy miért nem akarja esetleg megsemmisíteni.”

Ha a törvény hatályba lép, akkor a pártok csak az előző évi listaáron hirdethetnek plakátokon, és az erre vonatkozó szerződéseket el kell küldeniük az érintett hatóságnak. A jogszabály a civil szervezetekre, így a kormányközeli álcivilszervezetekre sem vonatkozna.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!