2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Egyelőre nincs sok értelme a chipes személyinek

2016. február 7., vasárnap 16:00

Egyelőre semmivel sem nyújt többet az új, elektronikus chipet tartalmazó személyi igazolvány, mint a régi – a kormányhivatalokban ugyanis még nincs olyan szoftver, amellyel a chipeket beüzemelhetnék, a szolgáltatóknál pedig a leolvasók hiányoznak. Konkrét dátumot a kancelláriaminiszter sem tudott mondani arra, hogy mikortól lesznek használhatóak az új személyik például az orvosi rendelőkben vagy más hivatalokban.

„Nem kis dolog az, hogy az egyes szerződéseket majd digitálisan tudjuk aláírni, nem kis dolog az, hogy ezzel a személyi igazolvánnyal olyan helyeken tudunk megjelenni, ahol igen magasak a biztonsági előírások” – mondta Tasnádi László rendészeti államtitkár.

Tasnádi László adta át januárban az első új személyi igazolványt. A kártyán lévő chip tartja nyilván elvileg a személyazonosítót, az ujjnyomatot, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatokat, illetve a társadalombiztosítási és az adóazonosítási jelet is. De csak elvileg. A gyakorlatban ugyanis számos helyen nemcsak a leolvasók hiányoznak hozzá, hanem szoftver sincs, amivel üzembe helyezhetnék a chipet. „Már kihelyezték a leolvasókat, tehát nálunk már megvannak a leolvasók, rövidesen az alkalmazás is elérhető lesz, amin keresztül aktiválni tudjuk ezeket a kártyákat” – mondta Holubán Csilla, a Szegedi Járási Hivatal vezetője.

Ám leolvasó nemcsak a járási és kormányhivatalokba kell, hanem például az orvosi rendelőkbe is. Hiszen anélkül hiába tartalmazza az e-kártya chipje a taj-számot, a betegeknek a kártyájukat kell bemutatni. „Én személy szerint még nem találkoztam az e-kártyával, és igazából azt sem tudom, hogy egyáltalán mikor, vagy eljutunk-e oda, hogy mondjuk a háziorvosoknak is kell használni” – mondta Szilárd András szegedi háziorvos. Arról sincs információja egyelőre, hogy a chipkártya-leolvasók beszerzését ki finanszírozza majd a rendelőknek.

A részletekről a kancelláriaminiszter sem mondott konkrétumokat. „Folyamatosan bővül azoknak az állami szolgáltatásoknak a köre, amelyekben ez igénybe vehető. A belügyminiszter úr 2016-ot próbaévnek tekinti, fölmenő rendszerben egyre bővülő szolgáltatások kerülnek oda” – mondta Lázár János.

Vagyis egyelőre hiába váltja ki valaki az e-kártyáját, még legalább egy évig az nem ér sokkal többet, mint a régi, chip-kártya nélküli személyi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!