2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Egyelőre nem lesz 3,60 a kenyér

2017. július 10., hétfő 19:08, frissítve: hétfő 20:05

Nincs soron a pékáru forgalmi adójának csökkentése. A kormányban úgy számolnak, hogy az élelmiszerek áfájának eddigi csökkentése 50-60 ezer forintot hagyott évente egy átlagos magyar család kasszájában. Az érintetteknek a lefölözés kifejezés ugrik be az áfacsökkentésről.

1360 forint a csirkemellfilé kilója, januárban – közvetlenül az áfacsökkentés után – még 1099-ért kínálta az egyik üzletlánc. A Hír TV rejtett kamerával járt utána a miérteknek.

– Ez a csirkemellfilé nem lett drágább?

– Ó, minden drágább, minden drágább.
– Igen? De miért?
– Miért? Nyáron fölmegy az ára élő állatnak.

Tavaly a sertéshús, az idén pedig a baromfihús forgalmi adója csökkent 27-ről 5 százalékra. Ahogy várható volt, a vásárlók már nem éreznek belőle semmit.

– Minden drágább, idővel az ember jól megnézi, akkor annyi.
– De miután volt az áfacsökkenés…
– Nem veszem észre rajta.
– Nem? Nem, ugye?
– Nem, ráadásul ugye van, ami 1800 forint, a karaj.

A fogyasztóvédelmi fórumok számos vásárlói panaszt kaptak az áfacsökkentés lenyelése miatt.

– A vevő soha nem elégedett az áfacsökkentés mértékével, örül neki, de a vevő abban érdekelt, hogy minél olcsóbban kapjon terméket, minél értékarányosabb legyen a termék, tehát ha csökkentenek, az jó. Kérdés, hogy azt megkapja-e a vevő, vagy a kereskedelem egy részét lefölözi.
– Mi a tapasztalat eddig?
– A lefölözés.

Bányai Péter Mihály programigazgató, Panaszfal.hu

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a világpiaci folyamatokkal magyarázza a drágulást. „A sertéshús esetében elkezdett emelkedni a világpiacon, nemzetközi piacon a felvásárlási ár, ez alól a magyar piac nem vonhatja ki magát, tehát a felvásárlási ár emelkedése következtében növekedtek az átadási árak, az élelmiszeripar átadási árai, emiatt kényszerült a kereskedő, a boltos is áremelésre. De rögtön hozzá kell tenni, hogy ez az ár az 5 százalékos áfakulcs mellett sokkal alacsonyabb, 17 százalékkal, mintha 27 százalék maradt volna” – mondta Vámos György.

A kereskedelmi szövetség a zöldség-gyümölcs, valamint a pékáruk általános forgalmi adójának csökkentését szorgalmazza. A kormány viszont az élő halét mérsékli.

– Miért pont a hal?

– Gyakorlatilag a hal egy egészséges táplálék, én ugye kifejezetten híve vagyok a magyar konyhának, de az állítólag nem a legegészségesebb, kifejezetten – nem látszik rajtam talán – én a zsíros ételeket szeretem, a hagyományos magyar ételeket, és Magyarországon, ahogy mondtam, a halfogyasztás 6,2 kilogramm, az Európai Unió átlaga 20 kilogramm fölött van, tehát nem lenne baj, hogy ha a halfogyasztásunk is emelkedhetne.

Czerván György mezőgazdasági államtitkár

Az államtitkár hozzátette, hogy további áfacsökkentésre egyelőre nincs pénz. Ha lesz, akkor a sor a kenyérrel folytatódhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!