2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Egyelőre az államtitkár is értetlenül áll a számok előtt

2017. május 29., hétfő 16:59, frissítve: hétfő 19:18

5,5 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága egyetlen hónap alatt a Magyar Államkincstár adatai szerint. A tartozások listáját a Honvédkórház vezeti 1,9 milliárd forinttal.

Több mint 28 milliárd forinttal tartoztak a kórházak a szállítóknak és a különböző szolgáltatóknak április végén, az adósság egyetlen hónap alatt 5,5 milliárd forinttal nőtt – írta a napokban a Magyar Nemzet az Államkincstár adataira hivatkozva.

„Tekintve, hogy idén abban a kalapban, amelyből az intézmények teljesítményét fizetjük ki, 10 milliárd forinttal több van, mint korábban volt, ezért nekem is nehéz értelmezni, hogy most mi folyik az intézményekben. Azonban tudni kell, hogy a január elsejei garantált bérnövekedések forrását még nem kapták meg az intézmények április végével. Ez most fog odamenni, és akkor megnézzük május végén, június végén, hogy az öt-hat hónapos időintervallumban mi történt. Akkor lehet először igazán értékelni, hogy milyen mértékben nőttek az adósságok” – reagált Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

A kormány évről évre átvállalja a kórházak adósságát, de az újratermelődik. A Kórházszövetség elnökhelyettese, aki az egyházi fenntartású Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, azt mondja, hogy az állam még mindig keveset költ az egészségügyre.

„A tavaszi hónapokban jellemzően nagyon nagy a forgalom. Ez a gyerekintézményekben különösen így van, de a többi helyen is. Hiszen ilyenkor az akut betegségek még nagy számban jelentkeznek és az effektív beavatkozások is a nyári szabadságolások előtt csúcsra vannak járatva. Tehát nagyon jelentős a fogyasztás ilyenkor, ezért nagyobb a pénzügyi igény, a bevétel viszont a korábbi hónapokból származik. Ilyenkor ez kicsit mindig meglódult adósságállományhoz szokott vezetni” – nyilatkozta Velkey György, a Magyar Kormányszövetség elnökhelyettese.

A betegek ellátásához szükséges eszközöket a beszállítók hitelezik évről évre, mondja az érdekképviseletük vezetője.

„Önmagában az a megközelítés is téves, hogy az ellátórendszer működését az orvostechnikai beszállítóknak kellene kívülről finanszírozni. Tehát ezek minden esetben rendszeresen, időben, megfelelő minőségben szállított eszközök és szolgáltatások ellenértékeként halmozódik fel ez az adósság. Az nem járja, hogy ezt utólag valamikor évente, év végén, egy utólagos konszolidáció keretében kell kifizetni, hiszen ez nem kiszámítható sem a beszállítói oldalra, sem pedig az egészségügyi ellátórendszer egyéb szereplői számára sem” – nyilatkozta Holchacker Péter, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója.

Az államtitkár egyébként már azt is nagy eredménynek tartja, hogy az újratermelődő adósság csökken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!