2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Egyedülálló amit találtak, a viselőjét Kozák Danuta után nevezték el

2016. augusztus 24., szerda 17:03, frissítve: szerda 18:24

Előkerült Avar Danuta aranypártája – a különleges leletre az autópálya-építéseknél előírt kötelező feltáráson bukkantak régészek. Egy 10 év körüli kislány viselte, akit Kozák Danuta után neveztek el.

A különleges aranyleletre az M35-ös sztráda új, Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakaszának nyomvonalán bukkantak a Déri Múzeum régészei. A rendkívül jó állapotú, 34 darabból álló préselt arany pártaveret nemcsak Magyarországon, de a Kárpát-medencében is ritkaságnak számít.

„Magyarországon eddig kb. 60 ezer avar temetkezést tártak fel a régész kollégák, és ebből mindössze 20 lelőhelyről ismert pártaveret, abból is a nálunk előkerült három karélyos típus eddig csupán öt lelőhelyről volt ismert, ugye ez a hatodik” – mondta Deák Rita, a Déri Múzeum ásatásvezető régésze.

A feltárt sírban egy 10 év körüli avar kislány maradványaira bukkantak, akit díszes arany ékességgel a fején temettek el valószínűleg a 7. században. Gazdag, befolyásos család sarja lehetett. A sírban ezüstgyöngyöket is találtak az aranypárta mellett. A régészek az immár ötszörös olimpiai bajnok kajakozó, Kozák Danuta után Avar Danutának nevezték el a párta viselőjét.

„3 aranyérmet is nyert, és hát a kollégáknak hirtelen ez ugrott be. Nyilván női nevet kellett választani, és hát ő nyerte ilyen minőségben az utolsó aranyat, így hát a lányok adták neki a nevet. Ez az összefüggés: arany-arany!” – árulta el Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese.

Avar Danuta aranypártáját néhány hónap múlva állíthatják ki a debreceni Déri Múzeumban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!